Kamuya ne zaman memur alınacak?







2017 yılında yapılacak olan Kamu Personel Seçme Sınavı'na göre kamuya alınacak memur sayısı yüksek olacak mı? Kontenjanlar ve kadro sayısı ne zaman açıklanacak? Personel alımına dair süreç ve atama takvimi bilgileri...





KPSS ile kamuya yapılan personel alımları her yıl sonunda açıklanan bütçeye göre değişiklik gösterebilmektedir. 2017 yılı bütçesi bu yılın sonlarında açıklanacağı için yeni yılda kamuya alınacak personel sayılarıda bütçenin açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkacaktır. Kamu kurumlarında çalışan personellerin emekliye ayrılması, istifa etmesi yada ölümü nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda personel sayıları hesaplanmakta ve yeni personel talebi KPSS sonuçlarına göre belirlenen kontenjanlar dahilinde giderilmektedir. Kamuda çalışma hedefi olan yüzbinlerce gençte KPSS'ye hazırlanıp yeterli bir puan alarak memur olabilme hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla önemli bir süreçten geçmektedirler.





2017 KPSS ile tek merkezi atama olacak





Merkezi atamalar yılda iki kez yapılsa da Haziran ayında yapılacak merkezi atama 2017 KPSS puanına göre yapılacağı için 2017 KPSS'ye giren adaylar ilk alımlar için Kasım ayında yapılacak merkezi atama dönemini beklemek zorunda kalacaktır. O yılın merkezi atamalarının kesin olarak hangi tarihlerde yapılacağını Devlet Personel Başkanlığı belirlediği için olası takvim önceki yıllarda olduğu gibi son anda bir değişiklik olmazsa Haziran ve Kasım ayları olacaktır.





2017 bütçesiyle kamuya alınacak memur sayısı





Maliye Bakanı 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada 60 bin yeni personel alınacağını belirtti. Peki 60 bin kamu personeli hangi kurum ve kuruluşlara alınacak. İşte detaylar.





Geçtiğimiz Pazar günü 16 Ekim’de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ön Lisans ayağı ÖSYM tarafından yapıldı. Önümüzdeki ayda da KPSS ortaöğretim sınavı yapılacak ve bu iki sınavın sonuçları da 2 yıl boyunca kamuya alınacak personel alımlarında kullanılacak. Alımlarda ön koşul KPSS sınav barajını geçmek. Fakat mülakat KPSS’den daha da önemli artık. Kamuya alımların neredeyse tamamı artık önümüzdeki yıldan itibaren KPSS’den sonra mülakatla alınacak.Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın 2017 merkezi yönetim bütçe tasarısında dile getirdiği kamuya alınacak 60 bin personel açıklaması ile atamaların dondurulduğu, durdurulduğu gibi açıklamalar nihayet geride kaldı.





Daha önce de belirttiğimiz gibi bu süreçte 2017 yılında da kamuya alım yapılmaması düşünülemeyecekti ve öyle de oldu. Fakat kamuya alınacak 60 bin memur milyonlarca adayın yine umudu olmayacağı şimdiden belli oldu.Çünkü 60 bin kamu personelinin hangi Bakanlıklara olacağı zaten şimdiden belli bile. Bunu tahmin etmek hiç de zor değil. En önemli aslan payı bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na alınacak ve bu sayı da en az 30 bin olarak görünüyor. 18 milyon öğrencinin ilk, orta ve liselerde olduğu düşünülünce 30 bin öğretmen her ne kadar diğer branşlar itiraz etse de az maalesef.Öte yandan Emniyet’te de açığa alınan ve meslekten ihraç edilen binlerce polis bulunuyor. Alımları yakında başlayacak olan ve ikinci kez ertelenen özel hareket polisi alımları da yapılacak ve 2017’de de alımlar büyük oranda sürecek.Ayrıca Sağlık Bakanlığına da alımlar önümüzdeki yıl MEB ve Emniyet’ten sonra en büyük pastayı hatta pastadan geriye kalan payı da Sağlık Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarına yapılacak alımlar oluşturacak. Bu alımların büyük çoğunluğu da henüz 2016 yılının ikincisi yapılmayan 2016/2 merkezi alımı gibi sadece merkezi atamaların içerisinde yer alarak diğer branşlara yine şans tanınmayacak.





Bilindiği üzere her yıl KPSS merkezi atamalarında lise, ön lisans ve lisans mezunları için en düşük miktarlarda yıllardır alımlar yapılmakta. Açıkçası pek atama denmese de alımlar bir çok branş için içler acısı. Özellikle İBBF mezunları, GTHB başta olmak üzere mühendisler ve buraya yazamayacağımız kadar çok olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında açık pozisyonlara yerleşmek için bekleyen 4 milyondan fazla KPSS mağduru aday bulunuyor.2017 yılında yine Devlet Personel Başkanlığı’na kurumların talepleri doğrultusunda verilecek izinler çerçevesinden 10’ar, 20’şer belki üç haneli rakamları zor da olsa bulacak sayılarda atamalar olacak. Fakat yapılacak atamalar açıktan ve özellikle KPSS puan üstünlüğüne göre değil mülakata göre alınacağından adaylar da artık kamuya atanmak için umudunu yitirmiş durumda.Herkesin de bildiği gibi liyakat ilkelerinin esas alındığı bir sistem olmadığı sürece ve alımlar KPSS üstünlüğü sonrası özellikle mülakatlar ile kamuya alınmaya devam ettiği sürece kamuda sıkıntıların bitmesi zor görünüyor ve KPSS puanları ile atama bekleyen milyonlarca lise, ön lisans ve lisans mezunu mağduriyeti 2017’de katlanarak artacak.