KPSS 2017 / 2 Atama Tercih Kontenjanları Belli Oldu mu?



Bilindiği üzere, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde, yerleştirme yapılacak B Grubu kadro ve pozisyonlar ile bunlara ait nitelikler kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilmekte, söz konusu yerleştirme talepleri Başkanlığımızca Nitelik Kod Kılavuzu ve mer-i mevzuat açısından incelenerek ilan edilmek üzere ÖSYM Başkanlığına gönderilmekte ve yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonlar ÖSYM Başkanlığınca KPSS tercih kılavuzları aracılığıyla ilan edilmektedir.

Adayların Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri suretiyle, aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yerleştirme yapılmakta ve yerleştirme sonuçları ÖSYM Başkanlığınca, bu Başkanlığa ait internet adresi üzerinden duyurulmaktadır.

KPSS Yerleştirme Kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlara ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen adayların atamaları ise yerleştirildikleri kadro ve pozisyonun niteliklerini taşıdıklarının ilgili kurumda oluşturulan sınav değerlendirme komisyonunca tespit edilmesi üzerine yerleştirildikleri kurum ve kuruluşlarca yapılmaktadır.

Bu çerçevede;

Kamu kurum ve kuruluşlarınca 2017/2 döneminde merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen toplam kadro ve pozisyon incelenerek ÖSYM Başkanlığına gönderilmiş olup, söz konusu kadro ve pozisyonlar için 14 – 23 Kasım 2017 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca www.osym.gov.tr adresi üzerinden adayların tercihleri alınacaktır.

2017/2 döneminde yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonlara ilişkin bilgileri içeren KPSS Tercih Bilgi Sistemi programı https://www.turkiye.gov.tr/kpss-tercih-rehberi internet adresinde hizmete girmiş olup, adaylar sisteme ulaşabilirler.

2017 YILI KASIM AYINDA KPSS’YE GÖRE İLK DEFA KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA ALINACAK PERSONELE İLİŞKİN BİLGİLER İÇİN TIKLA

KPSS 2017 / 2 Atama Tercih Kılavuzu Tıkla İndir

KPSS 2017 / 2 Atama Tercih Robotu Tıkla İndir

KPSS 2017 / 2 Atama Tercih İşlemleri Tıkla Başla

Bu atama takvimi, üzerinde bir değişiklik yapılmazsa yılda iki defa çift yıllarda yapılan Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim sınavları için aynı şekilde devam edecektir. KPSS A grubu kadroları ise (uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı vs.) kurumların yaptığı sınavlarla seçildiği için merkezi atamaların dışında tutulmuştur. Bu kadrolar içinde 2016 puanları Lisans mezunları için 2017 yılında yapılacak olan KPSS Lisans sınavına kadar geçerli olacaktır.

KPSS' de tercih yapabilmek için 70 taban puan baraj puanı alma şartı 2002 yılında kaldırılmıştır. Ancak halen onbinlerce aday sınav sistemi hakkındaki yanlış ya da eksik bilgilerden dolayı 70 puan altında kalan puanlarla tercih yapılmayacağını ya da yapılsa bile yerleşme ihtimali olmadığını düşünmektedir. Oysaki KPSS de düşük puan ile de atanmak matematiksel olarak mümkündür ve bun binlerce örneği de vardır. Bunun için adayların tercih ve yerleştirme esaslarını çok iyi bilmesi gerekmektedir.

KPSS puanına göre, MERKEZi VE KURUMSAL olmak üzere iki ayrı tip alım süreci vardır. MERKEZi yerleştirmelerde 70 veya başka bir baraj ya da başvurma taban puanı yoktur. KURUMSAL yerleştirmelerde ise kurumlar kendilerinin belirleyecekleri bir taban puan kullanabilirler. Bu iki yerleştirme sistemini iyi tanımak ve bunlara göre hareket etmek gerekir. Ana hatlarıyla KPSS sistemi şöyledir.

1.MERKEZi ALIMLAR: Bu alımlar sınavın geçerli olduğu iki yıl boyunca ortalama 4 ya da 5 kez yapılabilir. Tercihler belirtilen dönem içinde internet üzerinden yapılır. Yani sınava girip bir puan alan öğrenci basından sürekli olarak bu yerleştirme dönemlerini takip edip her defasında bu alımlarda şansını deneyebilir. Bu alımlar ihtiyaca göre yapılır dolaysıyla önceden belirlenmiş kesin bir atama takvimi yoktur.Ancak genel itibari ile sistem şu şekilde yürümektedir: Kamu kurum ve kuruluşları personel ihtiyaçlarını, Devlet Personel Başkanlığı'na (DPB) bildirirler. DPB, yerleştirme yapılmak üzere kendisine yapılan bildirimleri, Yerleştirme yapılacak (B) grubu kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir. Bunun için ÖSYM bir tercih kılavuzu hazırlar. Daha sonra elektronik ortamda adayların tercihlerini alır ve adayları (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutmak suretiyle bilgisayar ortamında yerleştirir. Bilgisayar puan üstünlüğü esasına göre adayları tercihlerine yerleştir.

ÇOK ÖNEMLi DETAY:

KPSS merkezi yerleştirmelerine elinde geçerli puanı olan herkes başvurabilir belirli bir taban puan uygulaması bulunmamaktadır. Baraj puanı olmadığı için 50 puan altı alan adaylar da başvurabilir. Ancak yerleşebilmek için yüksek puanlı olmak avantaj sağlamaktadır. Ama matematiksel olarak 70 puan altı alanların da bir kadroya yerleşme ihtimali vardır.

DÜŞÜK PUAN ALANLAR NASIL YERLEŞiYOR?

KPSS tercih kılavuzunda binlerce kadro yer alır. Ancak herkes her kadroya başvuramaz adaylar sadece koşulları kendisine uyan kadrolara başvurabilir. dolayısıyla her kadroya başvurabilecek adaylar farklı farklıdır. Örneğin kimya mezunu olma şartını talep eden bir kadroya biyoloji bölümü mezunları başvuramaz. Yani bazı bölüm mezunlarına daha fazla kadro açılırken bazı bölüm mezunlarına ise daha az açılmakta veya hiç açılmamaktadır. kamu kurumlarının özellikle teknik ve sağlık personeline ihtiyacı diğer kadrolara göre daha fazladır. Bu nedenle de bu bölüm mezunlarına yönelik kadrolar fazla olup, puanlar da haliyle düşebilmektedir. Bunun sonucunda bazen teknik bir kadroya bir aday 60 ile girebilirken bir başka kadroya diğer aday 85 ile giremeyebilir. Öte yandan bazı bölüm mezunlarına yönelik olarak ise ya çok az kadro açılmakta ya da hiç açılmamaktadır. işte bu halde, yani mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmaması halinde, aday 99 puan da alsa yapılabilecek bir şey yoktur. Başka bir etkende tercih meselesidir: Bazı adaylar çok ücra yerlerdeki kadrolar yerine daha büyük kentleri tercih edebilmektedir. Yüksek puan alan aday, taşradaki hiçbir kadroyu tercih etmez sadece merkezdeki bazı kadroları tercih ederse açıkta kalma şansı oluşur

ÇOK ÖNEMLi DETAY: Düşük puan alan adayların tercihlerinde sadece kendi bölüm mezunlarını isteyen kadrolara ağırlık vermeleri durumunda yerleşme ihtimalleri artacaktır. Çünkü bu durumda aday tüm yüksek puanlılarla değil sadece kendi bölümündekilerle yarışacaktır. Tüm bölüm mezunlarının başvurabileceği ( 2001-3001 -4001 kodlu kadrolar gibi ) yerlerde kazanma çok daha az olacaktır .

2. KURUMSAL ALIMLAR:

DPB adına yılda iki kez yapılan merkezi yerleştirmenin dışında bazı kurum ve kuruluşların KPSS puanını kullanarak ve adayları yazılı ve/veya sözlü başka sınavlara da tabi tutarak yaptığı yerleştirmelerdir. Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet işleri Başkanlığı, Merkez Bankası, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi bazı kurum ve kuruluşlar, belirli kadro veya pozisyonlar için kurumsal yerleştirme yapmaktadır. Bu y koşularını başvurma tarih ve koşularını her kurum kendi yürütür. Özel koşullar ve belli bir taban puan koyabildikleri gibi ek sınav veya mülakat da yapabilirler. Bu alımlarda da ilan etme zorunluluğu vardır.

ÇOK ÖNEMLi DETAY;

Yerleştirmenin ÖSYM tarafından yapılıyor olması, yerleştirmenin merkezi yerleştirme olduğu anlamına gelmez. ÖSYM tarafından ilan edilen yerleştirmelerden yalnızca DPB adına yapıldığı belirtilen ve KPSS-yerleştirme yılı/1 veya KPSS-yerleştirme yılı/2 şeklinde ilan edilenler merkezi yerleştirmedir. Kurumların kendi başlarına KPSS puanı esas alınarak yaptığı alımlara kurumsal alımlara kurumsal yerleştirme denir. Tüm adaylara başarılar. Kısa bilgi KPSS tercihleri gelmeden yeni askere gitme dönemi de geldi. Bir çok aday Kasım sonu ve Aralık başı gibi askere gidecek. Askerde olan veya askere gidecek olan erkek adaylar tercih yapıp yapamayacakları ve özellikle de yerleşirlerse kurumlar tarafından atanıp atanamayacakları konusunda tereddütteler.

Konuya ilişkin resmi karar KPSS'ye ilişkin aksaklıklar ve uyuşmazlıklar konusunda görüş vermeye yetkili makam Devlet Personel Başkanlığıdır. Askerde iken tercih yapılmasına ilişkin olarak sorulan bir soruya DPB tarafından verilen resmi cevabın özeti şu şekildedir: ".... merkezi yerleştirme işlemi neticesinde herhangi bir kamu kurumuna yerleştirilen ancak bu tarihte askerde olması sebebiyle ataması yapılamayan adayların bu hususu süresi içerisinde atanmak üzere yerleştirildiği kurumlara bildirmesi ve askerliğini bitirmesini müteakip bu kurumlara başvurması halinde atamalarının yapılabileceği mütalaa edilmektedir."

Konuya ilişkin mahkeme kararı İdari yargı düzeninin yüksek mahkemesi ve temyiz makamı olan Danıştay, askerde iken başvuru yapan adayların bu başvurularının kabul edilmemesini hukuka aykırı bulmuştur. Söz konusu kararın tam metni için tıklayınız. Askerliğin kısa dönem ya da uzun dönem olması fark eder mi? Hayır, hiçbir fark yoktur. Her iki durumda da kurumlar vatani hizmet sonuna kadar adayların kadrolarını saklı tutarlar ve askerlik dönüşü atamalarını yaparlar.

Kurumlar 1 yıldan fazla beklemez söylentileri doğru mudur? Hayır, böyle bir süre kotası yoktur. Askerlik süreniz ne kadar olursa olsun kurumlar kadronuzu bekletirler. 4/B sözleşmeli personel için özel bir durum var mıdır? Hayır, bu dosyamızda belirtilen tüm hususlar aynen 4/B veya diğer sözleşmeli tüm personel alımları için de aynen geçerlidir. 399 KİT kontenjanları için özel bir durum var mıdır? Bu dosyada belirtilen tüm hususlar 399 sayılı KHK'ye tabi KİT personel alımları için de geçerlidir. Askerde iken tercih Askerde olan adayların tercih yapması mümkündür. Zaten tercihler ÖSYM resmi sitesi üzerinden online olarak yapılmaktadır. Bu adaylar aday işlemleri şifreleri ile sisteme girerek tercih yapabilirler.

Bu adaylar, yerleştikleri kuruma başvurarak aşağıdaki evrakları vereceklerdir:

1- Askerde olduklarını gösteren onaylı resmi bir belge 2- Yerleşmiş oldukları kontenjanın terhis tarihine kadar kendi lehlerine saklı tutulması talebi içeren bir dilekçe. Kurumlar bu adayları terhis oluncaya kadar beklerler ve terhis sonrasında başvurmaları durumunda atamalarını yaparlar. Tercih yaptıktan sonra yerleştirme sonuçları açıklanmadan askere giden adaylar ne yapmalıdır? Bu adaylar, yerleşmeleri durumunda bir önceki başlıkta belirtilen yolu izleyeceklerdir.

Merkezi yerleştirme nedir?

Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır. Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.

İlk merkezi alım ne zaman olacak?

ÖSYM ve DPB resmi sitelerinde de yer aldığı üzere ilk merkezi alım 21 Haziran - 03 Temmuz 2017 tarihleri arasında olacak. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar.

KPSS Alımında Kontenjan

2017 Bütçe Kanunu ile bu yıl çok az memur kadrosu ayrıldığını belirtmiştik. Bunun yansıması Haziran alımlarında açıkça görülmüş oldu. Bunun yanında engelli memur alımının artırılması, terör mağdurlarının sınavsız kadrolu memurluğa alınması, 4/B'lilerin önceki yıl kadroya geçirilmesi gibi durumlar da kurumların kadro taleplerinin düşmesinde etkili oldu. Sonuç olarak Kasım'daki merkezi yerleştirmedeki kontenjan sayısının 5-6 bini geçmeyeceğini tahmin etmek hiç de zor gözükmüyor.

Merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?

Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.

Merkezi yerleştirmedeki istihdam türleri

Adaylar için merkezi alımların favori olmasının iki sebebi var. birisi bu alımlarda torpil işlememesidir. İkincisi ise bu alımlarda sadece kadrolu memurluğa alım yapıldığının düşünülmesidir. Ancak merkezi yerleştirmelerde iki çeşit kontenjan vardır. bunlar kadrolu memurluk ve 300 KİT sözleşmeli personel pozisyonlarıdır.

Kadro sayılarının belirlenişi

Öncelikle kurumlar hangi unvanlarda ve kaç tane personel alacaklarını DPB'ye bildirirler. DPB bunların şartlara uygunluğunu inceler ve yerine göre ufak tefek değişiklikler de yapabilmektedir. Bu kontenjanlar birleştirilip tek liste haline getirildikten sonra ÖSYM'ye gönderilir. ÖSYM bunları yayımlayarak adaylardan tercih alır.

Devlet personel başkanlığının yaptığı devlet kurumlarına yerleştirme takvimine göre kpss puanlarına göre 2 atama yapılacak. daha önceden de bildiğiniz gibi kpss 2 yılda bir yapılıyor buna göre toplamda 4 atama yapılacak ilk atama haziranda olacak adaylar internet üzerinden tercihlerini yapabilecekler.

1 .5 milyon aday kpss sınavına girdi .2017 yılında yapılması beklenen ikinci atama dalgasında memur adayı olarak daha fazla kişinin atanacağı söyleniyor. Oysa Haziran ayında daha az bir kişi atanmıştır. Ancak ikinci atamada 6 bin kişi gibi atamanın yapılacağı vaad edildi. KPSS önlisansa giren adaylar bu atamalarda şanslarını ikiye katlayacaklar.Çünkü kamu kurumları alacakları personelin üniversite mezunu olmasını tercih ediyor. bu durumda ortaöğretim seviyesinde sınava girenlerin şansları biraz daha azalıyor. adaylar bu duruma tepkilerini göstermeye devam ediyorlar ancak yetkililer bu tepkileri duymazdan geliyor.

Ayrıca kamu kurumları istihdam edecekleri memurların önlisans mezunu olmasını tercih ettikleri için KPSS Önlisans'a giren adayların daha avantajlı olduğu da iddia ediliyor. Buna göre 4B ve 4C gruplarından tercih yapacak olan memur adayları, 4A yani önlisans bölümünden tercih yapan adaylara göre daha az atama alacak.

KPSS'den Düşük Puan Alanların Atanacağı Alanlar

-Hemşirelik
-Kütüphanecilik
-Grafiker
-Diyetisyen
-Çocuk gelişim uzmanı
-Devlet Demiryolları