Engellilerin Sınav Hayatı Kolaylaşacak



Anadolu Üniversitesi (AÜ) bünyesinde 50 bin lira destekle hazırlanan "Çevrim içi öğrenme ortamları" programı, engellilerin sınava girmesini kolaylaştıracak

AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ataizi ve doktora öğrencisi Ayşe Aydınlar Akkurt'un AÜ'den 50 bin lira destek alarak hazırlayacağı "Çevrim içi öğrenme ortamları" programı engellilerin sınava girmesini kolaylaştıracak.

Engellilerin eğitimlerinde yaşadıkları sıkıntıları gidermek için "Evrensel Tasarım" konusunda engelliler için tez çalışması yapıldı. Akkurt'un tez danışmanı Doç. Dr. Ataizi, engellilere yönelik, uzaktan öğrenme ortamı geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, projenin bazı özelliklerinin dünyada ilk olacağını belirtti.

AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü'nde iki yıl önce kuramlar dersine girdiğini anlatan Ataizi, şöyle konuştu:

"Burada görme engelli Süleyman Arı ile tanıştım. Hiç görme engelli bir öğrencim olmamıştı. Süleyman nasıl anlayacak, nasıl geri bildirim verebilecek, öğrenebilecek mi? diye çok korktum. Süleyman ödevini İngilizce vermek istedi. Neden? diye sorduğumda, Süleyman'ın bilgisayarda kullandığı programların İngilizce olduğunu öğrendim. Henüz Türkçe sesi yazıya çeviren bir sistem geliştirilemedi. Türkiye'de nüfusun yüzde 10'undan fazlası engelli. Bütün engellilere yönelik uzaktan öğrenme ortamı geliştireceğiz. Projemiz kapsamında engelliler, bilgisayar ortamında sınava girebilecek. AÜ'nün Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında yaklaşık 50 bin lira destek alacağız. Bu çalışma dünyada yapılan projeler arasında ilklerden biri olacak."

Sorunların çok büyük olduğunu gördüm

Akkurt, şöyle devam etti:

"Çalışma boyunca engelli öğrencilerin görüşlerini aldım. Sorunları saptadığımızda aslında sorunların benim gördüğümden çok daha büyük olduğunu gördüm. Onların söylediği genellikle açıköğretim sistemi içerisinde bulunan engelli öğrenenlerin söylediği şeyler şuydu; AÜ, bu konuda çok iyi ama buna rağmen çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. 'AÜ Yunus Emre Yerleşkesi'ne girdiğimde kendimi güvende hissediyorum. Burada başıma bir şey gelmeyeceğini düşünüyorum, burada sınava girerken kendimi rahat hissediyorum' cümlesi dikkatimi çekti. Aynı araştırmayı İstanbul'da yaptığımda gerçekten ne kadar büyük sorunlarla yüz yüze olduklarını gördüm. Engellilerin sınava yetişemedikleri için eğitim hayatlarında kaç dönem geriye gittiklerini gördüm."