Kazai Rüşt Kararı Nedir? Hangi hallerde uygulanır?



Bu yazımızda küçük yaşta memurluk hayali yaşayan kişiler için Kazai Rüşt Kararı Nedir? Hangi hallerde uygulanır? isimli haberimizi detaylarıyla sizlere sunacağız.

Kazai rüşt kararı bir mahkemenin vereceği karar doğrultusunda ergen kabul edilme halidir.Bu 1 yaşını doldurup 16 yaşından gün alan her birey için mahkemenin vereceği kararla birlikte çocukluktan ergenliğe geçiş aşamasıdır. Ayrıca reşit sayılmayan bir bireyin olağanüstü gelişmeler sonrasında mahkemenin vereceği karar ile reşit sayılmasına da kazai rüşt hali denir. Kazai rüşt hali evliliklerde kullanılabilir. Buna kazai evlenme rüştü adı verilmektedir.

Mahkeme kararı ile yargısal ergenlik kavramı olarak ta kazai rüşt haline erişilmektedir.

Kazai rüşt hali 16 yaşından gün alınma şartından başka ailenin ve bireyin kendi rızasının olmasını şart koşmuştur. Bu şartların sağlanması neticesinde asliye mahkemeleri medeni kanunun 12. Maddesi gereğince bireyler, ergen ve rüşt yani karar kılabilen karar alabilen, evlenebilen veya resmi işlemlerini ailesine bağlı kalmadan yapabilen vasfa kavuşur.

Vesayet altında olan bireyin vesayet dairelerinin vereceği izinlerle ebeveynlerin görüşü alınarak ergenliğe geçilebilir.

Kazai rüşt bir yaş büyütme değildir. Kazai rüşt hakkı tanınan ve ergen sayılan birey kesinlikle yaşı büyütülmüş sayılmayacaktır. Bu açıdan bazı kamu kurumları da istenen yaş sınırına dahil edemeyerek hak kazanamaz. Kazai rüşt sayesinde bir kişi 18 yaşına gelmeden devlet memuru olabilecek şartları sağlamış olur. Bu sınırlı ehliyetsizlik durumundan tam ehliyetli hale gelme sınırı olan 18 yaşında ki hakları sağlamak anlamına gelecektir. Kazai rüşt hali tek başlıkta söyleyecek olursak, miras hakları, evlenme hakları, kamu personeli olma hakları adına sağlanacak durumlarda kullanılır. Ayrıca bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemleri özel şartlar aranmayan durumlarda kazai rüşt hakkı kazanan 16 yaşından gün almış bireyler yapabilmektedir.
KPSS Memur Alımı