YGS ÖSYM 150 ve 180 Baraj Puanı için Kaç Net Yapmak Gerekiyor?







YGS barajının geçtiğimiz aylarda değişmesinden sonra, YGS baraj puanı 140'dan 150 puana yükseldi. Mart'ta yapılan sınavı ve YGS sınav sorularının açıklamasından sonra YGS baraj puanı kaç netle geçilir? sorusu önem taşımaya başlamıştı. Mart tarihinde YGS sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında YGs abarıjını geçemeyen ya da başarı geçip yapmış olduğu soruların kaç puana denk geldiğini öğremek isteyen adaylar YGS baraj kaç netle geçilir? sorusunun cevabını mesak ettiler. Bu yıl YGS baraj puanının yükselmiş olması, YGS sınavında çıkaracakları net sayısı konusunda adayların kafalarının iyice karışmasına neden oldu. 2017 YGS'de 150 barajı kaç netle geçilir? Yaklaşık olarak 2 milyon adayın üniversiteye girmek için yarıştığı 2017 YGS baraj puanı bu yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan değişiklik ile 140 puandan 150 puana çıkarıldı. Yapılan bu değişiklik sonrasında YGS’den başarılı olmak ve LYS sınavına girmeye hak kazanmak için kaç soru yapmaları gerekiyor. 2017 YGS kaç net gerekir? Sorularının cevabını haberimizin devamında bulabilirsiniz.





YGS BARAJ PUANI KAÇ NETLE GEÇİLİR - TOPLAM NET SAYISI





YGS sınavı gerçekleşti. 2017 yılında YGS sınavına giren adaylar ve aileleri için heyecan dorukta. Bu yıl 2017 YGS sınavı ile ilgili YÖK tarafından bir takım değişiklikler getirilirdi. Yapılan değişikliklerden sonra ilk kez sınava girecek olan adaylar tarafından en fazla ilgi çekileni YGS Baraj puanının 140’den 150 puana yükseltilmesi oldu. YGS baraj puanın yükselmesi ve yapılan son değişik ile önceki yıllarda ortalama 16 net yapan aday YGS barajını aşarken, baraj puanın yükselmesi sonrasında çıkarması gereken net soru sayısının ortalama 20 nete kadar yükselmesine neden oldu.





YGS 180 BARAJ PUANI KAÇ NETLE GEÇİLİR?





YGS’nin ikinci barajı ise 180 puan barajı. LYS’lere katılmak için 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu barajı aşmanız için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını yakalamanız gerekir. Bunun için 4 testten ortalama 8’er net olmak üzere 32 net çıkarırsanız LYS’lere girmek için gereken yüzde 20 başarı oranını da tutturmuş olursunuz.





YGS'DE ÖNCEKİ YILLARA NAZARAN BU YIL DAHA FAZLA NET ÇIKARMAK GEREKECEK





Bu yıl YGS barajının yüksekmesi nedeniyle adaylar, önceki yıllarda 16 net yaparak barajı aşarken artık 20 net yaparak barajı aşıp ikinci aşamaya girmeyi hak edecekler. Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe’den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu.





2017 YGS BARAJ PUANI YÜKSELDİ





2017 YGS Barajı Geçmek İçin Kaç Puan Gerekir. 24 Aralık'ta yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı alındı. Bu karar 2017-ÖSYS'de uygulanmaya başlanacak. Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Temel Matematik alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe'den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu.





"YGS SINAVI ZOR MUYDU" UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ





Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS sınavı yapıldı. Sınav sonrasında uzmanlar YGS ile ilgili yorumlarda bulundular. bu yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” şeklinde oldu.





YGS'YE 3 GÜN KALA ÖSYM'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI





YGS puan türlerinden en az birinden 150.000-179.999 arasında puan alanlar meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. LYS’lere katılamayacaklar.





YGS puanlarından en az biri 180 ve daha yüksek olanların ise iki hakkı var. Birincisi LYS’lere girecekler. İkincisi de hem meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.





YGS PUANIN YÜKSELTİLMESİNDE BAŞARI BEKLENTİSİNDE ARTIŞ SAĞLAMAK





YGS Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10'dan yüzde 12.5'e çıkması yani 16 net doğru eşiğinin 20 net doğruya yükselmesi anlamını taşıyor. YÖK, bir süre önce de tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için sıralama tabanı getirerek ilk defa taban puanları yükseltmişti. Tıp için 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin, mimarlık için de 200 bin barajı getirilmişti.





ÖSYM BU YIL YGS SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMA TAKVİMİNİ VERDİ





ÖSYM, bu yıl yapmış olduğu değişikliklerden bir tanesi de Mart 2017 Pazar günü yapılacak olan YGS sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi açıklaması oldu. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. Buna göre, YGS sonuçları ÖSYM tarafından Mart 2017 tarihinde açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girmeye hak kazanacak. 2017 LYS başvuruları Nisan 2017 tarihleri arasında alınacak. LYS Sınavı Haziran ayında beş oturum şeklinde düzenlenecek ve sonuçları da Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak.





2017 LYS TAKVİMİ ŞÖYLE





LYS - 4 (Sosyal Bilimler): Haziran 2017





LYS - 1 (Matematik): Haziran 2017





LYS - 2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil): Haziran 2017





LYS - 3 (Edebiyat-Coğrafya): Haziran 2017





LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR





YGS sınavını geride bıraktığımız bu günlerde LYS sınavının başvuru ve sınav tarihi merak ediliyor. YGS sonuçlarının ÖSYM'nin yapmış olduğu açıklamaya göre YGS sınav sonuçları Mart 2017 tarihinde açıklanması bekleniyor. YGS Sınavının açıklanmasından sonra 2017 LYS başvuruları Nisan 2017 günü başlayacak ve Nisan 2017 tarihinde sona erecek. 2017 yılında LYS'nin ilk oturumu Haziran tarihinde yapılacak.