DPB: KPSS ile atama sırasında öğrenim değişikliği dikkate alınmalı
Aşağıdaki görüş, Devlet Personel Başkanlığının internet sitesinden alınmıştır.
ÖZET: Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiği tarihteki öğrenim düzeyine göre Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarihteki öğrenim düzeyi farklı olan Devlet memurunun memuriyete giriş derece ve kademesinin belirlenmesi hakkında. (22/04/2013 – 3989)
2010 Yılı ortaöğrenim düzeyi KPSS sonucuna göre KPSS 2012/1 yerleştirmeleri kapsamında Genel Müdürlüğünüze teknisyen olarak yerleştirilen personelin 06/06/2011 tarihinde Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu belirten ve Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiği tarih ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında üst öğrenimi(lisans öğrenimini) bitiren personelin memuriyete giriş derece ve kademesinin söz konusu üst öğrenime göre belirlenip belirlenemeyeceği hususunda görüş talep edilen ilgi (a) ve (b) yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in “KPSS'nin geçerlilik süresi” başlıklı 11 inci maddesinde “KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder.” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, ortaöğretim ve önlisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı Ortaöğretim Önlisans Kılavuzunun “2.Başvurma” başlıklı 2.1 maddesinin birinci fıkrasında “Bu sınava ortaöğretim okullarından / önlisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / önlisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.”denilmekte, söz konusu maddenin ikinci fıkrasında ise “21 Mayıs 2010 tarihi itibariyle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar bu sınava başvuramazlar.
Bu sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde bir ortaöğretim okullarından / önlisans programından mezun olamayacak adaylar, bu sınava başvuramazlar.
Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.” açıklaması yer almaktadır.
Görüldüğü üzere, bahsi geçen Kılavuzda ortaöğretim ve önlisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavına 21 Mayıs 2010 tarihi (2010 Yılı KPSS Lisans son başvuru tarihi) itibariyle lisans diplomasını almaya hak kazanmış adayların başvuramayacağı belirtilmekte olup, söz konusu tarih itibariyle lisans diplomasını almaya hak kazanmamış olanların adı geçen sınava başvuru yapmaları ve girmeleri mümkündür. İlgililerin girmiş oldukları sınav sonuçları ise iki yıl süreyle geçerli bulunmaktadır. Dolayısıyla, ilgililerin girmiş oldukları Kamu Personeli Seçme Sınavının geçerlik süresi olan iki yıllık sürede bir üst öğrenimi bitirebilmeleri söz konusu olmakta, bir üst öğrenimi bitirenlerin halen geçerliliği devam eden sınav sonucunu kullanarak memur kadrolarına atanması ise mümkün bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12-d maddesinde “Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.” hükmü yer almakta olup; söz konusu intibak işlemi ancak memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenler hakkında uygulanabileceğinden, 2010 KPSS Lisans'a son başvuru tarihi olan 31/05/2010 itibariyle lisans düzeyinden henüz mezun durumda olmayan, dolayısıyla son öğrenim düzeyi olan ortaöğretim düzeyi (lise) mezunu olarak KPSS'ye katılan ve söz konusu son başvuru tarihi ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında yükseköğrenimi bitiren ilgilinin, mezkur Kanunun 36/12-d hükmüne göre intibakının yapılamayacağı mütalaa edilmektedir.
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri gösterilmiştir.
Ayrıca, Danıştay 5 inci Dairesinin 19/04/2005 tarihli ve E:2001/1048, K:2005/2062 sayılı Kararında, “… Olayda, uyuşmazlığın kaynağı davacının yüksekokul mezunu olduğu halde memuriyete girişte başlangıç derece/kademesinin lise dengi mesleki öğrenimi bitirenlere göre saptanmış olmasından kaynaklanmaktadır.
Davacının memuriyete başlangıç derece/kademesinin lise dengi mesleki öğrenimi bitirenlere göre saptanmış ise de, memuriyete girişten önce yüksekokul mezunu olduğu ve bu hususun da taraflar arasında ihtilafsız olduğu görülmektedir.
Hal böyle olunca; davacının memuriyete başlangıç derece/kademesinin yüksekokul mezuniyetine göre belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır. Dolayısıyla davacının terfisinin de bu husus dikkate alınarak yapılması gerekmektedir…” denilmektedir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, lisans mezunu adaylar için yapılan 2010 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavına son başvuru tarihi (31/05/2010) ile Devlet memurluğuna yerleştirildiği tarih arasında üst öğrenimi (lisans öğrenimini) bitiren personelin memuriyete giriş derece ve kademesinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (A) bendinde yer alan lisans öğrenimini bitirenlerin giriş derece ve kademesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Memur Atamaları
- 2017 Memur Atamaları Ne Zaman?
- 2018 yılı ilave atama izinlerinin kurumsal bazda dağılımı
- 2018 yılında kaç atama olacak?
- 5 yıl nakil yasağı olan, KPSS ile yerleşse de naklen geçebilir mi?
- Aday memur KPSS ile başka kuruma geçebilir mi?
- Aldığım KPSS puanıyla atanır mıyım?
- Askerliğe Elverişsiz Durumu Bulunmak KPSS Atamalarında Sorun Teşkil Ediyor Mu?
- Atama izinleri KPSS adaylarını etkiler mi?
- Atama izni sayıları KPSS alım sayıları mıdır?
- Atama izni sayıları sadece Haziran KPSS için mi?
- BESYO Mezunları KPSS Olmadan Kamuya Girebilir mi?
- Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanma şartı nedir?
- Devlet memuriyetine atanmalarında hangi şartlar aranır?
- Diyanet Atamalarında Yeterlilik Sınavı Değişti
- DPB kadroların boş kalmamasını sağlayabilir mi?
- DPB: KPSS ile atama sırasında öğrenim değişikliği dikkate alınmalı
- Hangi kurumlar KPSS ataması yapmayacak?
- Hangi tür atamalar atama sayısı sınırlamasına tabi değil
- İstihdam Türlerine Göre Kamu Personelinin Sayısı Bir Yılda Ne Kadar Değişti?
- İstisnai Kadrolara Mahsus Özel Durumlar
- Kaymakam Olabilmek için Artık KPSS'ye Girmek Gerekmeyecek
- Kimler Öğretmen Olabilir kararında neler değişti?
- KPSS 2016/2 ile Atanacaklar için Maaş Tablosu
- KPSS için kadro bildirecek kurumlar, nasıl kod belirliyor?
- KPSS ile Meteorolojiye atanan 5 yıl nakil isteyemeyecek
- KPSS Memur Atama Tarihleri - 2017'de 60 Bin Memur Ataması Olacak!
- KPSS Memur Atamaları İptal Mi Olacak?
- KPSS Merkezi Memur Ataması Değerlendirmesi (1)
- KPSS Olmadan Memur Atamaları Gerçekleşiyor mu?
- KPSS Şartı Aranmaksızın Atama Yapılabilen Kadrolar