2017 KPSS Lisans Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?



2017 KPSS Lisans Puan Hesaplama Nasıl Yapılıyor,2017 KPSS Lisans Puan Hesaplama Nasıl Oluyor...

Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.

Yabancı dil ağırlığı içeren KPSS puanları hesaplanırken kullanılacak yabancı dil standart puanının hesaplanmasında, adayların ilgili KPSS’den önce elde ettikleri Almanca, Fransızca veya İngilizce en yüksek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu kullanılacaktır. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınacaktır. KPSS’ye giren adayların her üç yabancı dil için (Almanca, Fransızca, İngilizce) YDS puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri ayrı ayrı hesaplanacak, bu değerler kullanılarak adayların yabancı dil standart puanları hesaplanacaktır.

Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. YDS puanı olmayan adayların yabancı dil standart puanı hesaplanmayacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul
edilecektir.

Tablo-1’deki testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak hesaplanacak olan KPSS puan türleri Tablo-2’de gösterilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları bu puan türleri arasından seçecekleri KPSS puanlarını kullanacaklardır. Tablo-2’de gösterilen ağırlıklara göre, testlerden ve YDS puanlarından elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasında kullanılan standart puanların tümünün olması gerekir. Adayların ASP’leri kullanılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki
formül kullanılacaktır.

Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş
olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları, adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSS puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacaktır.



Kısaltmalar

KPSS : Kamu Personel Seçme Sınavı
ASP : Ağırlıklı standart puan
X : ASP dağılımının ortalaması
S : ASP dağılımının standart sapması
B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

DİKKAT: Adaylar sınavın hangi oturumuna gireceklerine karar verirken Tablo-2’yi göz önünde tutmalıdır. Bir KPSS puanının hesaplanmasında yer alan testlerden herhangi birine hiç cevap vermemiş olan adayların sözü edilen KPSS puanı hesaplanmaz. Adayların bu durumu bilerek, hesaplanmasını istedikleri KPSS puanı için gerekli olan testlere doğru veya yanlış en az bir cevap vermeleri uygun olacaktır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KPSS Puan Türleri Nasıl Hesaplanıyor?

KPSS sonuçlarına göre yapılan personel alımlarında istenilen puan türü konusunda adaylarda zaman zaman bir tedirginlik yaşanıyor. Puan türleri incelediğinde 121 çeşit KPSS puan türü olduğunu görmekteyiz. Genel Kültür , Genel Yetenek , Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Kamu Yönetimi gibi testlerin yüzdelik etkisi farklı oranlarda hesaplanıyor. Hem KPSS B grubu kadrolara hem de KPSS A grubu kadrolara (Kariyer Meslekler) farklı puan türleriyle alımlar yapılıyor.

Uzman Yardımcılığı Puanı: Genelde yabancı dil etkisi olan puanlar kullanılıyor. Mesela; KPSS P8 için % 40 Genel Yetenek, % 40 Genel Kültür , % 20 Yabancı Dil olarak hesaplanırken KPSS P68 için % 35 Genel Yetenek, % 35 Genel Kültür, % 30 Yabancı Dil olarak hesaplanıyor.

Öğretmenlik Puanı: KPSS P10 ve KPSS P121 puanları hesaplanıyor. P 10 puanında alan sınavının etkisi yokken P121 puanında alan sınavının etkisi % 50'dir.

Memurluk Puanı: Herhangi bir lisans programından mezun olanlara yönelik 4001 kodlu alımlar için KPSS P3 hesaplanıyor. Genel Kültür % 50, Genel Yetenek % 50 etkilidir.

Kariyer Mesleklerin Puanı: Genelde İİBF'lerin katılmış olduğu alan sınavlarıyla oluşturulmuş puan türlerini ifade ediyor. Mesela; Başbakanlık KPSS P 86 puanıyla alım yapıyor. KPSS P 86'nın hesaplanması Genel Kültür % 10, Genel Yetenek % 20, Yabancı Dil % 20, Hukuk % 10, İktisat % 10, Maliye % 10, Kamu Yönetimi % 10, Uluslar arası İlişkiler % 10 şeklinde yapılıyor. Devlet Personel Başkanlığı KPSS P 47 puanıyla alım yaparken Hazine Müsteşarlığı KPSS P 21 puanıyla alımları yapmaktadır.

KPSS puan türlerinin tamamının nasıl oluştuğunu öğrenmek için tıklayınız..