Merkezi yerleştirmeler ve muhasebe sertifikaları
Bilgisayar işletmenliği sertifikası ile ilgili hazırladığımız özel dosyamız ile yüzlerce adayın kurslara boş yere para dökmesine engel olmasına çalıştık. Bunun üzerine kılavuzda ikinci sırada en çok yer verilen muhasebe sertifikasıyla ilgili olarak, üyelerimizden sorular gelmeye başlamıştır. Dosyamızı okumak için başlığa tıklayınız
Tercihler hakkında kısa bir bilgi
Merkezi yerleştirmeler yılda iki defa (Kasım-Haziran) yapılmaktadır. Bu tercihlerde adaylar kendi bölümlerine ait nitelik kodunun bulunduğu kontenjanları tercih edebilmektedirler. Ancak bazı kontenjanlarda bölüm kodunun yanında özel koşul kodları yer almaktadır. Adayların bu kontenjanları tercih etmeleri için bu özel koşulları da taşımaları gerekir. Aksi takdirde kurumlar tarafından atamaları yapılamaz ve aynı puanı bir daha merkezi yerleştirmelerde kullanamazlar.
Örneğin, 3173 kodunun yer aldığı bir kontenjanı tüm muhasebe önlisans mezunları tercih edebilir. Ancak, bu kodlar beraber ehliyet, yabancı dil belgesine sahip olmak gibi özel koşul yer alması durumunda ise hem muhasebe mezunu hem de bu belgelere sahip olanlar tercih yapabilirler.
Kurumlar muhasebeye ilişkin hangi sertifikaları istiyorlar?
Kamu kurumları özel koşul kodlarını Nitelik Kod Kılavuzundan seçmektedirler. Bu kılavuzda muhasebeye ilişkin olarak yer alan beş koddan dördü aşağıdadır:
6229 - M.E.B.' Dan Onaylı Bilgisayar Uygulamalı Muhasebe Sertifikası Sahibi Olmak
6233 - M.E.B.' Dan Onaylı Bilgisayarlı Muhasebe Sertifikası Sahibi Olmak
6325 - M.E.B.' Dan Onaylı Muhasebe Sertifikası Sahibi Olmak
6327 - M.E.B.' Dan Onaylı Muhasebe Uygulamaları Sertifikası Sahibi Olmak
Bu kodların yer aldığı kadrolar için kimlerin sertifikaya ihtiyacı yok?
Tercih kılavuzunun ?Diğer Hususlar? başlıklı bölümünde aşağıdaki ifade yer almaktadır
?3.4. Tercih edilecek kadroların başvuru şartları arasında mesleki öğrenim görmüş olmak şartına ilave olarak ?? sertifika sahibi olmak şartı yer alması halinde, mesleki öğrenimi olanların ayrıca bu mesleklerle ilgili ??.. sertifika sahibi olmaları şart değildir.?
Yani, yukarıda yer alan kodlara ilgili bölümlerden mezun olan adayların bu kodların yer aldığı kontenjanları tercih edebilmek için illa ki sertifika almalarına gerek yoktur.
Bu dört sertifika birbirine denk ve aynıdır
Ancak adaylar yukarıdaki sertifikalarda yer alan ?uygulamalı? ve ?bilgisayarlı? gibi ifadeler yüzünden kafa karışıklığı yaşamaktadır.
Burada Nitelik Kod Kılavuzuna bakmak gerekmektedir. Bu kılavuzda kural olarak, YÖK tarafından denklik kararı verilen bölümler aynı kod içerisinde yer alırlar.
Kılavuza baktığımızda ise
- Muhasebe,
- Bilgisayar Destekli Muhasebe,
- Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
önlisans programlarının aynı kod içinde yer aldığı görülmektedir. Görüldüğü gibi bu programlar birbirine denktir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, herhangi bir sertifikaya ilişkin bir bölümden mezun olanların ilgili sertifika almalarına gerek yoktur. Muhasebeye ilişkin bu bölümler birbirlerine denk olduklarına göre yukarıda verilen dört farklı kodlu ve isimli sertifikaların hepsi de birbirinin aynısıdır.
Yine aynı şekilde yukarıda belirttiğimiz bölümlerden mezun olanlar ise herhangi bir muhasebe sertifikasına ihtiyaç duymadan kendi bölüm kodlarıyla beraber bu sertifika kodlarının da yer aldığı kontenjanları tercih edebilirler.
Bu sertifikalardan hangisine sahip olmak lazım
Bir kontenjanda herhangi bir öğrenim kodunun yanında yukarıda belirttiğimiz dört sertifikadan birinin yer alması durumunda bu sertifikalardan herhangi birine sahip olanlar bu kontenjanları tercih edebilir. Çünkü bu sertifikalar zaten birbirinin aynıdır.
7345 - (Bakınız Başvurma Özel Şartları Bölümü Muhasebeci) ne anlama geliyor?
Tercih kılavuzunun ?Başvurma Özel Şartları? başlıklı bölümünde aşağıdaki ifade yer almaktadır;
?2.9.MUHASEBECİ: Muhasebeci kadro veya pozisyonlarını tercih edecek olan adayların, Özel Şart olarak belirlenmiş olan MEB'den onaylı muhasebe sertifikalardan herhangi birine sahip olmaları veya örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli muhasebe dersi almış olmaları ve bu hususu resmi olarak belgelemeleri gerekmektedir.?
Bu maddeyi de incelediğimizde yukarıda belirttiğimiz hususların doğruluğu daha da netleşmektedir.
Bu bölümlerden mezun olmayanlar muhasebe sertifikası almadan tercih yapabilir mi?
Evet bu mümkündür. Hayatının herhangi bir döneminde öğrenim gördüğü sırada (açıköğretim hariç) muhasebeye ilişkin herhangi bir ders almış olan adaylar muhasebe sertifikası isteyen kontenjanları tercih edebilirler. Örneğin, işletme bölümü mezunları.
Bunun için alınan dersin kaç saat olduğu kaç dönem alındığı, hangi notla geçildiği önemsizdir.
Muhasebe sertifikası için saat limiti var mıdır?
Belli bir saat limiti yoktur. Kurslar tarafından söylenen en az 160 saat kurs alınmalı iddiaları ise gerçek değildir. Aslolan sertifikanın alınmış olmasıdır.
Muhasebe sertifikası en son ne zaman elimde olmalı?
Tercih kılavuzunda ?3.1. Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı, sürücü belgesi, sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir." yazmaktadır.
Tercihlerin son günü itibariyle sertifikaya sahip olmayanlar sertifika istenen yerleri tercih edemezler. Yani sertifikanın üzerinde tercihlerin son başvuru günü veya daha öncesi bir tarih yer almalıdır. Önümüzdeki kasım yerleştirmeleri için bu tarih 28 Kasım'dır. Ayrıca, kurslar tarafından bazı adaylara " tercih zamanında geçici belge veririz tercih yaparsınız birşey olmaz" denilmektedir. Tercihlerde geçici belge diye bir şey yoktur. Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da bilgisiz ve bilinçsiz olan kursların yönlendirmesiyle hareket etmemenizi rica ederiz. Aksi takdirde mağdur olacak olan yine sizlersiniz.
Halk eğitim kurslarından alınan sertifikalar geçerli midir?
Tercih kılavuzuna göre ?3.10. Adaylardan istenilen sertifikaların, Milli Eğitim Bakanlığından veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış olması gerekmektedir.?
Halk eğitim kursları da MEB müfredatına uygun olarak eğitim vermektedirler ve buradan alınan sertifikalar da geçerlidir.
KPSS Yerleştirme
- 2017 2 KPSS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2017 KPSS Tercih Yerleştirme Sonuçları Tıklayınız!
- 2017'de Hangi Memur Ne Kadar Maaş Alacak?
- 2017/1 KPSS Tercih Sonuçları ne zaman açıklanacak?
- 2017/2 KPSS ile yerleşen, ne kadar maaş alır?
- 2017/3-KPSS Sağlık Bakanlığı Tercih Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
- 2018 ÖSYM-KPSS TERCİH SONUÇLARI (ais.osym.gov.tr)
- 2018/2 KPSS ile Yerleşen Adaylardan Hangi Belgeler İsteniyor?
- Alt öğrenimden KPSS'ye giren, memur olamaz
- Çalıştığım kurumdan muvafakat alabilir miyim?
- İŞKUR'a alt öğrenim davası
- Kamuda çalışırken üniversite okumak mümkün mü?
- Kariyer mesleklerden hangisi merkezde hangisi taşrada çalışıyor?
- Kimlerin bilgisayar sertifikası almasına gerek yok?
- KPSS 2001, 3001 ve 4001 talep eden kadro sayısı azalıyor
- KPSS 2016 Puanı Kaç Sene Geçerli Olacak?
- KPSS 2017/3 ile atananlardan istenen belgeler
- KPSS 2018/1 Yerleştirmeleri ile Atananlar Dikkat!
- KPSS 2018/2 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- KPSS 2018/3 ile Yerleşenlerin Göreve Başlama İşlemleri Nasıl Olacak?
- KPSS a grubu kadro maaşları ne kadar?
- KPSS Branş Sıralaması Güncellendi
- KPSS ile atanan hemen yer değiştirebilir mi?
- KPSS ile atananlardan istenecek belgeler nelerdir?
- KPSS ile Yerleşen Adaylardan İstenilen Belgeler
- KPSS ile yerleşenler teknik ünvanlara nasıl geçiş yapar?
- KPSS ile Yerleşenlere Becayiş Hakkı
- KPSS lisans b grubu kadroları maaşları ne kadar?
- KPSS MEB Atamaları ile Yerleşen Adaylardan İstenilen Belgeler Neler?
- KPSS sağlık bakanlığı atama sonrası istenen belgeler?