KPSS Sınav Türleri Nelerdir?



Merhaba sevgili Kamu adayları. Kamu sektörü yıllardır pek çok insanın mesleki geleceği için hedeflediği bir alan. Öğretmeninden, mühendisine, idarecisine kadar birçok meslek dalından üniversite mezunları kamuda iş bulmak için uğraş veriyor. Bu da ister istemez bir rekabet ortamı oluşturuyor. İşte bu rekabetin ilk aşaması (Kamu Personeli Seçme Sınavı ) KPSS. Kamu Personeli Seçme Sınavı ilk defa 1999 yılında DMS (Devlet Memurluk Sınavı) adıyla yapıldı ve 2002 yılından itibaren de KPSS adıyla düzenleniyor. Her yıl milyonlarca öğrenci birçok iş için öncelikle Kpss‘ye girmek zorunda. Kpss puanı 2 yıl süreyle geçerliliğini koruyor.

Bu yıl da 2018 KPSS olarak uygulanacak olan bu sınavı sizlere en güncel bilgi ve haberlerle bu sayfadan aktaracağız. Sayfamızda en güncel haberleriyle kpss tarihinden kpss başvurularına; kpss sorularından kpss sonuçlarına kadar birçok haberli bulmanız mümkün olacak. Ayrıca tercihleriniz için kpss tercih kılavuzu ve kpss puanını merak eden adaylar için KPSS Puan Hesaplama robotumuz da olacak.

Bilindiği üzere Kpss iki farklı sistemden meydana geliyor. Bunlar lisans kpss ve önlisans kpss. İlk sınav 4 yıllık üniversite mezunları için uygulanan bir sınav. İkinci sınav ise lise kpss olarak da adlandırılıyor. Lise ve önlisans mezunları için yapılıyor. 2018 KPSS’de yapılan bir diğer ayrım ise A ve B şeklinde. KPSS A ve KPSS B olmak üzere iki farklı KPSS çeşidi var. Şimdi isterseniz bunları kısaca tanıyalım:

KPSS Sınav Türleri:

KPSS A Grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen ile kaymakam adaylığı kadrolarıdır. Bu kadrolar için girilen KPSS türüne de KPSS A denilmektedir. Yaş şartı: ”30 yaşından gün almamış olmak” şeklindedir. Fakat bazı kurumlar bunu “35 yaşından gün almamış olmak” şeklinde de belirtmekteler. Bunun dışında devlet memuru olmanın gerekli ön şartı “18 yaşını doldurmuş olmak.”tır.
KPSS B Grubu kadrolar ise mühendislikten teknikerliğe, memurluktan hemşireliğe, mimarlıktan avukatlığa kadar atama yapılacak tüm kadrolardır. Bu kadrolar için girilen sınava da KPSS B denilmektedir.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı

Eğitim Bilimleri sınavı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli ya da kadrolu olarak görev yapmak isteyen adayları kapsayan bir sınavdır. Eğitim ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olanlar bu sınava girebilir. KPSS öğretmenlik sınavında diğer sınav türlerinde de ortak olan Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına ek olarak Eğitim Bilimleri sınavı uygulanır. Bu sınav 120 sorudan oluşur. Yaş şartı: Öğretmenlik sınavı için “40 yaşından gün almamış olmak.” şartı aranmaktadır.

KPSS Soru Sayıları:

GENEL KÜLTÜR

Tarih ……………………………………………………30soru
Coğrafya ……………………………………………….18 soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi ve Güncel Bilgiler………….12 soru

GENEL YETENEK

Türkçe………30 Soru
Matematik…30 Soru