KPSS’de Hatalı Soru Varsa Nasıl Olacak?







Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul ediliyor.





Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanıyor. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı “0,5” Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanıyor.





KPSS Soru ve Cevapları İndirmek için Tıklayınız





KPSS Puan Hesaplama İşlemi için Tıklayınız





Bir adayın herhangi bir ASP’sinin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekiyor. Adayların ASP’leri kullanılarak, ortaöğretim düzeyi için KPSSP94, ön lisans düzeyi için KPSSP93 puanları hesaplanıyor. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılıyor. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş oluyorr. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılıyor. İşte KPSS puan hesaplama formülü;





KPSS Puanları Nasıl Hesaplanır?





Kpsspuan.net olarak bu yazımızda bize çok sorulan bir konu olan puanların nasıl hesaplandığına açıklık getirmek istiyoruz: Her sorunun kendi ağırlığı var mıdır? Standart Sapma ne işe yarar?





P10 puan türü üzerinden vereceğimiz örneklerle bu konuların daha net şekilde tüm adaylarca anlaşılacağını ümit ediyoruz.








Testler ve Puan Türleri





KPSS sınavı testlerden oluşur ve bu testlerden aldığınız sonuçlarla değişik puan türlerindeki sonuçlarınız hesaplanır.





Testler:





Genel Kültür


Genel Yetenek


Eğitim Bilimleri


Öğretmenlik alan testleri


Türk Dili Edebiyatı


Sınıf Öğretmenliği


vs.


A Grubu alan testleri


Hukuk


İktisat


vs.


Her puan türü bu testlerden bazılarının sonuçlarına göre hesaplanır. Örneğin; P10 puan türü Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri test sonucuna göre hesaplanır. Eğer bu testlerden birine girmezseniz ilgili testen puan alamazsınız ve P10 puanınız hesaplanmaz.





Standart Puan Nedir?





P10 puanına ihtiyacı olan aday yukarıda bahsedilen 3 teste girer. Gelecek puanını etkileyecek 3 önemli şey vardır:





Testte yaptığı net (ham puan)


Teste giren herkesin yaptığı netlerin ortalaması


Teste giren herkesin yaptığı netlerin standart sapması


Yani topluluktaki pozisyonunuza göre puan alırsınız, kaç net yaptığınız tek başına yeterli değildir.





Bu üç veri yardımı ile adayın her test için Standart Puanı şu şekilde hesaplanır:











Standart Sapmanın anlamı





Buradaki mantık adayın ortalamadan kaç standart sapma uzaklaştığıdır. Denkleme dikkatli bakılırsa ortalamanın 50 kabul edildiği, 0-100 skalasının da 10 standart sapmaya bölündüğü görülür. Örnek olarak: Genel Yetenek aritmetik ortalama 30, standart sapma 5 kabul edersek, 55 net çıkartan bir aday ortalamadan 5 standart sapma uzaklaşmış olacaktır ve Standart puanı 100 olarak hesaplanır.





Soruların ayrı ayrı puanı var mıdır?





Ya da başka bir deyişle, “Herkesin yapamadığı soruları ben yapabildim, benim daha çok puan almam gerekiyor”. Tebrik ederiz, ancak böyle bir şey söz konusu değil, soruların zorluk derecesine göre puan getirisi yoktur! Bir test için yaptığınız toplam doğru ve yanlış sayısıyla netiniz (ham puanınız) hesaplanır. Bu yüzden az soru gelen, veya size zor gelen konularla vaktinizi kaybetmemelisiniz. Önemli olan herkesin yapabileceği seviyedeki soruları kaçırmamaktır.





Ağırlıklı Standart Puan nedir?





P10 puanı için sınava giren adayımız, 3 testi işaretledi ve çıktı. Bu her üç test için de kendisine bir standart puan hesaplandı. Bu noktada bu standart puanları P10 puan türünün ağırlıklarına göre çarpıp toplamak ve P10 Ağırlıklı Standart Puanını hesaplamak gerekiyor. P10 için sırasıyla aşağıdaki ağırlıklar çarpılarak toplanır :





Genel Yetenek_Standart Puanı x 0,3


Genel Kültür_Standart Puanı x 0,3


Eğitim Bilimleri_Standart Puanı x 0,4





Sonuç





Her adayın P10 için ASP‘si çıktıktan sonra yapılan son işlem aşağıdaki şekilde her adayın P10 puan türünün hesaplanmasıdır:











Kısaltmalar





KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı


ASP: Ağırlıklı Standart Puan


X: ASP Dağılımının Ortalaması


S: ASP Dağılımının Standart Sapması


B: Ağırlık Dağılımındaki En Yüksek ASP





Bu son hesap yapılarak her aday ASP sine göre topluluk ASP leri içinde sıralanarak puanlanır diyebiliriz. Formüldeki iki önemli nokta şudur:





ASP si en yüksek olan aday o puan türü için 100 alacak şekilde puanlanır, diğer tüm adayların puanı buna göre şekillenir.





ASP si ortalama ASP ye eşit olan aday 70 puan alır! Dikkat, 50 değil. Bu demektir ki 70 puan ve üstüne çıkmak için tek yapmanız gereken ortalamanın bir net üstüne çıkmaktır.