Sözleşmeli atananlar KPSS ile başka kuruma memur olarak geçebilir mi?
Kurumlar birbiri ardına personel alım ilanlarını yayımlıyorlar. Bunlardan önemli bir kısmını ise sözleşmeli alım ilanları oluşturmakta. Adaylar ise sözleşmeli alımlarda yerleşmeleri halinde merkezi alımda tercih yapma haklarının yanıp yanmayacağı konusunda tereddütler yaşamaktalar. kpssgiris.com olarak bizlere ilettiğiniz soruları inceleyerek açıklayıcı bir yazı hazırladık.
Sözleşmeli Personel Karmaşası
Sözleşmeli personel konusunda yapılan temel hata tek bir sözleşmeli personel tipinin bulunduğunun düşünülmesidir. Genel düşüncenin aksine tek bir sözleşmeli personel tipi bulunmamaktadır. Genel olarak 657 4/B sözleşmeli personel, 399 KİT sözleşmeli personeli, belediye sözleşmeli personeli ve kurumların kendi teşkilat kanunları çerçevesinde istihdam ettiği sözleşmeli personel olmak üzere çok çeşitli sözleşmeli personel istihdam şekli bulunmaktadır.
Peki bunun sonucu nedir? Bu sözleşmeli istihdamlarının hepsinin durumunda çeşitli benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Konumuz açısından 399 KİT sözleşmeli personeli ve diğer sözleşmeli personel olarak ikili bir inceleme yapmak yeterlidir.
399 KİT Sözleşmeli Olarak Yerleşenlerin Durumu
KİT sözleşmeli personelinin hak ve yükümlülükleri açısından memurlarla aralarında çok az fark bulunduğunu söylemek mümkündür. KİT sözleşmeli personeli tıpkı memurlar gibi merkezi yerleştirmeyle göreve başlamaktadırlar. KİT sözleşmeli personeli sınava girmeksizin naklen memur olarak atanamaz. Ancak sınavlara girerek memur olarak atanmasının önünde kanuni bir engel ya da bekleme süresi bulunmamaktadır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki merkezi yerleştirme işlemlerinin kendi düzenlemeleri nedeniyle yerleşen adaylar aynı puanla bir daha yerleştirilemez. Dolayısıyla KİT'e yerleşen adayın merkezi yerleştirme işlemleri için puanı yanmış olur. Ama, A grubu sınavlar ve kurumsal alımlara girmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
Diğer Sözleşmelilerin Durumu
399 KİT sözleşmeli personeli dışındaki sözleşmeli alımları kurumsal olarak ayrı ayrı yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle merkezi yerleştirme ile KİT'ler dışında sözleşmeli atama yapılmamaktadır. Dolayısıyla kurumsal alımlarla sözleşmeli atananlar, KİT personeli için öngörülen engelin de dışındadırlar. Sözleşmeli atananların memur statüsüne geçişlerinde herhangi bir engel ya da bekleme süresi bulunmamaktadır. Sözleşmeli yerleşenler (KİT dışında) merkezi alımlarda tercih haklarını da kaybetmezler. A grubu kadrolara da B grubu kadrolara da herhangi bir engele takılmadan doğrudan atanabilirler. Kurumlarından muvafakat almalarına da gerek yoktur.
PTT Personelinin Durumu
PTT 2013 yılında KİT olmaktan çıkarılarak anonim şirket haline getirilmişti. Ancak mevcut personel 399'a göre istihdam edilme haklarını korudular. Sonradan atananlar ise idari hizmet sözleşmeli olarak kurumsal alımla işe alındı. 2013 sonrasında kurumsal alımla işe alınanlar için "diğer sözleşmelilerin durumu" başlığı altında yazılanlar geçerlidir. PTT'de 2013 sonrasında merkezi yerleştirmeyle alım yapılmadığından 399'a tabi PTT personelinin de geçerli KPSS puanlarıyla tercih yapmaları önünde herhangi bir engel yoktur.
Memur Atamaları
- 2017 Memur Atamaları Ne Zaman?
- 2018 yılı ilave atama izinlerinin kurumsal bazda dağılımı
- 2018 yılında kaç atama olacak?
- 5 yıl nakil yasağı olan, KPSS ile yerleşse de naklen geçebilir mi?
- Aday memur KPSS ile başka kuruma geçebilir mi?
- Aldığım KPSS puanıyla atanır mıyım?
- Askerliğe Elverişsiz Durumu Bulunmak KPSS Atamalarında Sorun Teşkil Ediyor Mu?
- Atama izinleri KPSS adaylarını etkiler mi?
- Atama izni sayıları KPSS alım sayıları mıdır?
- Atama izni sayıları sadece Haziran KPSS için mi?
- BESYO Mezunları KPSS Olmadan Kamuya Girebilir mi?
- Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanma şartı nedir?
- Devlet memuriyetine atanmalarında hangi şartlar aranır?
- Diyanet Atamalarında Yeterlilik Sınavı Değişti
- DPB kadroların boş kalmamasını sağlayabilir mi?
- DPB: KPSS ile atama sırasında öğrenim değişikliği dikkate alınmalı
- Hangi kurumlar KPSS ataması yapmayacak?
- Hangi tür atamalar atama sayısı sınırlamasına tabi değil
- İstihdam Türlerine Göre Kamu Personelinin Sayısı Bir Yılda Ne Kadar Değişti?
- İstisnai Kadrolara Mahsus Özel Durumlar
- Kaymakam Olabilmek için Artık KPSS'ye Girmek Gerekmeyecek
- Kimler Öğretmen Olabilir kararında neler değişti?
- KPSS 2016/2 ile Atanacaklar için Maaş Tablosu
- KPSS için kadro bildirecek kurumlar, nasıl kod belirliyor?
- KPSS ile Meteorolojiye atanan 5 yıl nakil isteyemeyecek
- KPSS Memur Atama Tarihleri - 2017'de 60 Bin Memur Ataması Olacak!
- KPSS Memur Atamaları İptal Mi Olacak?
- KPSS Merkezi Memur Ataması Değerlendirmesi (1)
- KPSS Olmadan Memur Atamaları Gerçekleşiyor mu?
- KPSS Şartı Aranmaksızın Atama Yapılabilen Kadrolar