Sosyal beceri’ kriterinde ideolojik atama tartışması



MEB’in çalıştayında ortaya atılan atanacak öğretmen adaylarının ‘sosyal beceri’lerine bakılması kriteri ‘ideolojik atama’?ve ‘torpil’ polemiği başlattı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), öğretmen alım sistemini değiştirmek üzere başlattığı yeni çalışma tartışma yarattı. Yapılacak düzenleme ile öğretmen alımlarında, adayların KPSS ve alan sınavlarından aldıkları puanların yanı sıra sosyal becerilerine de bakılması öngörülüyor.

Eğitim sendikaları “sosyal beceri” kriterinin “sözlü sınav” anlamına geldiğini savunarak, böyle bir çalışma ile öğretmen kadrolarına “ideolojik” atamaların yapılacağını öne sürdü.
Öğretmen atamaları, MEB talim Terbiye Kurulu’nun, öğretmen atama esaslarını düzenleyen 80 sayılı kararına göre yapılıyor.

Karara göre, bir öğretmenin atanabilmesi için bir öğretmenlik lisans bölümünden mezun olması ya da belirlenen alanlarda pedagojik formasyona sahip olması, KPSS’den en az 60 puan almış olması ve alan sınavına girmesi şartı bulunuyor.

Atamalar, bu 3 şarta göre bakanlıkça alanlara göre belirlenecek taban puanın üstünde puan alanlar arasında puan üstünlüğüne göre yapılıyor.

Ancak MEB’in, geçen günlerde düzenlediği “Öğretmenlik Atamalarında Esas Alınacak Yükseköğretim Programlarının Belirlenmesine İlişkin Mevcut Yapının Gözden Geçirilmesi” çalıştayında ilginç bir konunun görüşüldüğü ortaya çıktı. 80 sayılı kararın değiştirilmesi yönünde yapılan çalıştayda öğretmen alımında alan sınavının dışında sosyal becerilerin de ölçülebileceği bir sistem üzerinde duruldu.

‘Kim nasıl ölçecek?’
Öğretmen alımına KPSS ve alan sınavının yanı sıra, “sosyal beceri” kriterinin de getirilmesi tartışma yarattı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, daha önce KPSS’ye getirilen 60 puan barajının, öğretmen atamalarında sözlü sınav uygulamasının önünü açabileceğini belirttiklerini söyleyerek, şunları kaydetti: “Bu öğretmenlerimizin sosyal becerilerini kim, nasıl ölçecektir? Sosyal becerilerde kriter ne olacaktır? Sözlü sınav uygulaması ile tıpkı yönetici atamalarında olduğu gibi, öğretmen atamalarında da kadrolar yandaşlarla dolacak, ideolojik davranılacak, eş-dost, ahbap-çavuş ilişkisi ön palana çıkacak, ‘torpil’ kelimesi öğretmenlik mesleğinin baş tacı olacaktır.”

‘Sürekli greve gideriz’

Eğitim-İş Başkanı Veli Demir, bakanlığın daha önce yönetici atamalarını benzer bir yöntemle yaptığını söyleyerek, “Bakanlığın sosyal beceri dediği, öğretmeni mülakata almaktır. Bu da torpil, yandaşlık, cemaati, tarikatı kayırmak demektir” dedi. Demir, “Buna asla izin vermeyiz, gerekirse diğer sendikalarla işbirliği yaparak, sürekli greve bile gidebiliriz” diye konuştu.
Öğretmen Atamaları