Memur Öğretmenlerden Kurumlar Arası Geçişte ‘KPSS Şartı" Değerlendirmesi
Memur öğretmenler, kurumlar arası geçişte MEB’de öğretmen olabilmek için KPSS şartı getirilmesinin haksızlık olduğunu belirterek, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Memur öğretmen tarafında yayınlanan bildiride kurumlar arası geçişte 31 Ağustos 2012 tarihinde öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kamuda çalışan memur öğretmenlere KPSS şartı getirildiğini, kendilerinin bulundukları kadrolara KPSS'de yüksek puanlar alarak girdiklerini, dershane öğretmenlerine bile KPSS şartı aranmaksızın atanma hakkı verilirken memur öğretmenlere tekrar KPSS'ye girme şartının adil olmadığını belirterek, memur öğretmenler bu mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
İşte Memur öğretmenlerin talepleri;
Kamu hizmeti sürdüren memur öğretmenlerin şu anki kadrolarına zaten KPSS den yüksek puan alarak yerleştikleri unutulmuş ve tekrar KPSS şartı getirilmiştir. Ancak KPSS yönetmeliğinde bu sınavın kamu hizmeti kadrolarında ilk defa görev almak isteyenlerin sıralamaya sokmak için yapılan bir sınav olduğu belirtilmişken memur öğretmenlerin tekrar KPSS şartı aranması haksızlıktır.
Milli Eğitim Bakanlığınca 06.05.2010 tarihinde çıkartına öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin atanma çeşitleri başlığı altında bulunan hizmet süresi esasına dayalı kurum içi ilk atama ve kurumlar arası ilk atama çeşidi 31.08.2012 tarihinde yönetmelikte yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. İlgili değişiklik 2012 KPSS içi başvurular alındıktan 4 ay, sınavdan ise 2 ay sonra yapılmıştır. Eski yönetmelik gereği belirtilen yılda hiçbir memur öğretmen KPSS ye girmemiş ve bir anda öğretmenlik başvurusu yapamayacak duruma düşmüşlerdir. Kamu hizmeti sürdüren memur öğretmenler şu anki kadrolarına zaten KPSS den yüksek puan alarak yerleştikleri unutulmuş ve tekrar KPSS şartı getirilmiştir. Ancak KPSS yönetmeliğinde bu sınavın kamu hizmeti kadrolarında ilk defa görev almak isteyenlerin sıralamaya sokmak için yapılan bir sınav olduğu belirtilmişken memur öğretmenlerin tekrar KPSS şartı aranması haksızlıktır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların muvafakat taleplerinin tamamı mahkemelerce kamu hizmeti sunan bireylerin en üs öğrenimlerinden faydanılmasının kamu yararı sağladığı belirtilerek tüm memurlara öğrenimleri gereği atanacakları kadrolar için muvafakat verilmesi gerektiği yönünde açık hükümler bulunmaktadır. Ayrıca biz memur öğretmenlerin öğretmen kadrolarına atanmamız halinde kamu hazinesine maliyetimizde söz konusu değildir.
Milli Eğitim Bakanlığı hakkında 14.03.2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni MEB yasasının 12. maddesinde 6 yıl dershanelerde görev yapmış bulunan dershane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızın kadrolu öğretmen unvanlarına atanmasının yolu açılmışken şu an kamu hizmetinde bulunan memur öğretmenlerin tekrar KPSS şartı aranması haksızlıktır.
Ayrıca atama dönemlerinde yaklaşık 110 alandan atama yapılırken yalnızca Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerine Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanmaktadır. Yine Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlararası geçişi kaldırılması adayların yeterlilik sınavına tabi tutulmaları gerektiğini öne sürerek kaldırmıştır. Oysa ki atama yapılan yaklaşık 44 bölümde atama puanları 50-70 puan arasında değişmekte, bazı bölümlerde ise 70-85 puan aralığında bile atama gerçekleşememektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı standart bir yeterlilik puanı belirlememektedir. Bu durum da bazı senelerde 30 puana bile atama yapılabilmektedir. Bu durumda yeterlilik iddiasında bulunan Milli Eğitim Bakanlığının iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Günümüz Türkiyesinde mağdur kesimlerin haklarının iade edildiği bir dönem yaşamaktayız. 28 Şubat mağdurlarının 15 yıl sonra mağduriyetlerinin giderildiği gibi, engelli öğretmen arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderildiği gibi, biz memur öğretmenlerinde mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.
Yeniden hazırlanma aşamasında olan öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde hizmet süresi esasına dayalı kurum içi ilk atama ve kurumlar arası ilk atama çeşidinin yeniden yer verilerek mağduriyetlerinizin giderilmesini talep ediyoruz.
Öğretmen Atamaları
- 2016/1 KPSS'de yerleşen, 2017 Şubat öğretmenlik alımlarına başvuru yapabilir mi?
- 2017 Öğretmen Atama Taban Puanları Tıkla Öğren!
- 2017 Şubat Öğretmen Atama Sonuçları Açıklandı (TC Kimlik no ile sorgula)
- 2018 KPSS Öğretmenlik Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2018 Şubat Ataması Başvuru Sayfası Açıldı mı?
- 2018 Şubat Ataması Hangi Braştan Kaç Öğretmen Atanacak?
- 2018 Şubat Öğretmen Atama Başvuruları Başlıyor! İşte Kontenjan ve Kadrolar?
- 2018 Şubat Öğretmen Atama Başvuruları Kontenjan ve Kadrolar Belli Oldu mu?
- 2018 Şubat Öğretmen Atama Tarihi Belli Oldu mu?
- 4/B'li öğretmen alımına memur olanlar başvurabilecek mi?
- Aday öğretmenler mesleki eğitim için tercih yapacak
- Ağustos ayı atamaları olacak mı?
- Artık KPSS Yeterli Olmayacak!
- Asli Öğretmenliğe Geçiş Yazılı Sınavı Başvuru Kılavuzu yayımlandı
- AYM Dershane öğretmeninin, KPSS'siz atanması da iptal etti
- Bakan Avcı'dan öğretmen ataması açıklaması
- BESYO Mezunları KPSS Olmadan Kamuya Girebilir mi?
- Çalışan memurlar öğretmenliğe nasıl başvuracak?
- Dershaneden Devlete Sınavla Geçilebilecek
- Engelli öğretmen atama başvuruları nereden yapılacak?
- Engelliler Neden Öğretmen Olamıyor?
- Felsefe Mezunları Rehber Öğretmen Olabilecek mi?
- Felsefe Mezunları Rehber Öğretmen Olmak İstiyor
- Hangi Mühendisler Öğretmen Olabilir?
- Hemşire öğretmen olabilir mi?
- İşletme Mezunu Öğretmen Olabilir mi?
- Kimler öğretmen olabilir kararında değişiklik
- KPSS ile Atanan Öğretmenler 1 Yıl Aday Olacak
- KPSS ile kadroya geçen öğretmen zorunlu hizmet davasını kazandı
- KPSS ile kadroya geçen öğretmenlere muafiyet