KPSS Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?



Malumunuz 2010 yılında ÖSYM'de gerçekleşen soru sızdırma meselesinin akabinde ÖSYM, soru veri bankasını tamamen sildi ve yeni sorular hazırladı. Bu yeni sorular, eski alışık olunan soru formatından uzak ve tamamen süre ve bilgi sorularıyla aday elemeye yönelik hazırlanmaktadır. Bu nedenle yeni KPSS formatına en uygun çalışma yöntemi şu şekilde olmalıdır:

Tarih: İnkilap tarihini yayın evlerinin kitaplarından çalışmayın. onun yerine üniversite öğretim üyelerinin hazırladığı "İnkilap tarihi" kitaplarından çalışın. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı ders kitabını önerebilirim. İlk Türk devletleri ve Osmanlı ile ilgili konulara ise lise ders kitaplarından çalışmanızı tavsiye ederim. 2010 yılında sınava bu ders kitaplarından çalışırken şunu farkettim. Bu ders kitaplarının sonunda yer alan konu sonu soruların içerik olarak aynıları hatta bazıları bire bir aynı KPSS sınavında çıkmıştı. Soru çözmek için yayın evlerinin soru bankasını kullanabilirsiniz.

Coğrafya: Coğrafyayada lise ders kitaplarından çalışın. Ayrıca çalışırken önünüzde dev bir Türkiye fiziki haritası olsun. Hatta gerekirse evinizin duvarına asın ve ara ara bakın. Soru çözmek için yayın evlerinin soru bankasını kullanabilirsiniz.

Vatandaşlık: Öncelikle Anayasayı okuyun. 11 soruluk vatandaşlıkta en az 7-8 soru Anayasadaki metinlerden geliyor. Geriye kalan sorular için yayın evlerinin özet kitaplarını kullanabilirsiniz. Soru çözmek için yayın evlerinin soru bankasını kullanabilirsiniz.

Matematik: Kesinlikle formül ezberlemeyin, geometri de dahil. Onun yerine soruları mantıkla çözmeye çalışın. Matematiği zayıf olanlar özel ders yardımı alabilir. İyi olanlar ise bol bol soru çözsün (ALES, LYS, eski KPSS soruları, DGS falan ne varsa çözün).

Türkçe: Sınava hazırlanmaya karar verdiğiniz andan itibaren paragraf çözmeye başlayın. Paragraflardaki yeteneğiniz artması için sık sık kitap okuyun. Artık dilbilgisinden de sorular geldiğinden özet bir dilbilgisi kitabı edinin ve onu her ay tekrarlayın. Ayrıca Türk Dil Kurumunun imla ve yazım hataları kitabını edinin (o yıla ait yeni baskı olsun). Ve o yıl yazımı değişen kelimeleri inceleyin.

KPSS Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorular Tıkla İndir