KPSS b ye nasıl hazırlanmalı?



KPSS’yi hafife alan veya özel sebepler nedeniyle sınava hazırlanamayanları son günlerde lisans KPSS’ye hazırlık telaşı sardı. Bize ulaşan yoğun mesajlar üzerine B Grubu adaylarımıza genel olarak bazı bilgiler vermek istiyoruz.

Kısa bilgi

KPSS B grubu sınavları çift yıllarda yapılmaktadır. Lisans (4 yıllık) adaylar, KPSS'ye girerek "P3" puan türünden tercih yapmaktadırlar. Bu puan bir sonraki 2018 KPSS'ye kadar geçerlidir. (Şuan 2016 P3 puanı hala geçerlidir ve bu puana sahip olanlar Haziran sonundaki 2018/1 merkezi yerleştirmelerinde tercih yapabilirler.

Lisansların tercih puanı : P3

P3 puanı genel yetenek (matematik, tarih) ve genel kültür (tarih, coğrafya, vatandaşlık) derslerinden oluşmaktadır. Puanın hesaplanmasında genel kültür (%50) ve genel yetenek (%50) oranında dikkate alınır. Genel kültür ve yetenek (GKY) derslerinin soru dağılımı şu şekildedir:



Ayrıca; P3 puanı her yıl hesaplanır. Ancak tek yıllarda hesaplanan P3 puanı B grubu tercih ve başvurularda kullanılamaz. Yani sadece çift yıllara ait P3 puanları ile tercih yapılabilir.

Adayların genel durumu

P3 için 5 farklı derse çalışmak gerekmektedir. Geçmiş verilere ve adayların eğilimine bakıldığında genel olarak Türkçe ve Coğrafya sorularında adaylar yüksek netler çıkarabilmektedir. Buna karşılık matematik, tarih ve vatandaşlık sorularında ise adaylar genelde zorlanmakta ve düşük netler çıkarmaktadır.

Ders stratejisi nasıl kurulmalı?

Ders stratejisinin oluşturulmasında iki şey önemlidir. Birincisi adayın GKY derslerinden hangilerinde kendisini daha donanımlı ve iyi olduğunu belirlemesidir. İkincisi ise adayın hangi bölümde olduğudur.

İlk olarak; aday kendisini tanımalı ve sözel ya da sayısal zekasından hangisinin baskın olduğunu bilmelidir.

Örneğin, matematiği zayıf olan bir kişi önce matematikten başlamalı ve bunu sınava yakın bir tarihe bırakmamalıdır. Hatta matematikle tek başına boğuşmak yerine kurs veya özel hoca desteği alınmalıdır. Çünkü zaten sınava 4 ay kaldı ve sene başından beri çalışanlar hele ki kursa gidenler önemli bir yol aldılar. Bunun yanında matematik GKY dersleri içinde çalışması ve mantığa oturtması en uzun süren derstir. Bu yüzden riske atılmamalıdır.

Başka örnek olarak matematiği iyi olan bir aday zaten en çok vakit kaybettiren dersi cebe atmış bulunmaktadır. Bu dersi tekrar yapması ve geçmiş sınav sorularını inceleyerek ÖSYM tekniğini öğrenmesi yeterlidir. Bu adayın ise diğer zayıf olduğu sözel derslere (ki bu genelde vatandaşlık ve tarihtir) yüklenmesi gerekir.

İkinci olarak; adayın bölümü de önemlidir. Çünkü herkes kendi bölümünden olanlarla (4001 hariç) yarıştığına göre bölümünün genel eğilimini de dikkate almalıdır.

Örneğin, matematik, fizik, kimya, mühendislik gibi bölümlerden KPSS'ye giren bir adayın rakiplerinin de matematik derslerinin kuvvetli olduğu ve full nete yakın yapacakları ortadadır. Bu gibi bölümlerde adayı ön plana çıkaran sözel olan derslerdir. Özellikle yine vatandaşlık ve tarih dersleri bu adayları kendi bölümünden rakipler arasında ön plana çıkarmaktadır.

Başka bir örnek olarak, felsefe, coğrafya, kamu yönetimi, PDR gibi bölümlerden sınava giren bir adayın rakiplerinin de kendisi matematik konusunda zayıf olacakları tahmin edilebilir bir durumdur. Bu gibi sözel ağırlıklı bölümlerde matematik seçici olacağı için (ki sözel bölüm adayları genelde matematiği zaten gözden çıkardım demektedirler) kendisi bölümündekilere oranla daha çok matematik yapanlar bölüm sıralamasında doğrudan öne çıkacak ve tercihlerde daha rahat yerleşecektir.

Kaynak seçimi de önemli

Piyasada bir çok konu anlatımlı kitap bulunmaktadır. Şematik-tablolu anlatımı sevenler bu tarz kitapları almalıdır. Kendi notunu çıkarmayı düşünenler ise düz yazı ağırlığı olan kitaplara yönelmelidir. Ayrıca, gereksiz detay içeren kalın kitaplar da tercih edilmemelidir. Çünkü soru yoğunluğu ve düzeyi bellidir. Fazla bilgi gereksiz yorgunluk ve vakit kaybıdır. Ancak, bazı konu anlatım kitaplarında soru ve çözümü de olabilir. Bu yüzden de kalın diye bu kitaplar elenmemelidir.

Soru bankalarında dikkat

Bir sorunun zor olması veya çok detaylı olması o sorunun kaliteli olduğunu göstermez. KPSS'ye hazırlanan bir aday için kaliteli soru; ÖSYM'nin hazırladığı formatta ve konulara göre hazırlanan sorulardır.

Bazı kitaplarda hiç sınavda çıkmamış extra konulardan soru sorulmaktadır. Öğrenci de bunları çözemeyince stres yapmakta ve kendini eksik hissetmektedir. Halbuki bu sorunun bizim için soru değeri yoktur. bu sadece kitabın yazarlarının egoizmidir.

4 ay yeterli bir süre

Bugünden itibaren başlayarak düzenli çalışan bir kişi için 4 ay yeterli bir süredir. Gerek güzel kaynak seçimi gerekse iyi bir kurs desteğiyle bu sürede KPSS'den güzel puan alınabilir. İsteyen adaylara memurlar.net olarak rehberlik desteği de vermekteyiz.