KPSS Başvuruları
KPSS'de üst öğrenime dikkat!
Lisans (4 yıllık) bitirdikten sonra önlisans (2 yıllık) okuyanlar boşa mı kürek çekiyorlar?
Mezun olduğu lisans bölümünden alım olmaması nedeniyle bir çok aday, alımı yüksek olan önlisans programlarını okumakta ya da okumayı düşünmektedir. Peki bu durumun KPSS'ye etkisi nedir?
Adaylar “yanlış yönlendirme mağduruyuz”
Lisans sonrası 2 yıllık okuyan veya okumayı düşünen adaylar “üniversiteye giriş sırasında ya dershane hocalarımız ve ailemizin yanlış yönlendirmesi ya da bazı bölümlerin ve üniversitelerin ismine kanarak bu bölümleri tercih ettik ve 4 yıl okuduk. Ancak KPSS alımlarında bölümümüzden hiç alım olmamakta ya da çok az alım olmaktadır. Bu yüzden önlisans sınavı da daha kolay olduğu için alım oranı yüksek bir önlisans bölümü okuyarak rahatça atanmak istiyoruz” demektedirler.
İlgili mevzuat ne diyor?
KPSS'de yeni güvenlik sistemi
ÖSYM bu yıl gerçekleşen KPSS'de karekod sistemini kullandı. Adayların kitapçıkları üzerlerinde bulunan karekodlar sayesinde, güvenlikle ilgili sıkıntılar yaşanmayacak.
KPSS'nin ilk oturumu dün gerçekleşti. Her yıl 2 milyona yakın adayın katıldığı sınavın genel kültür ve genel yetenekten oluşan ilk kısmına yaklaşık 400 bin kişi girdi. Devlet memuru olmak için ter döken adaylara bu yıl yeni bir güvenlik önlemi uygulandı. Özellikle kitapçıkların dışarı çıkartılmasını engellemek için uygulanan sistemin adı ise künye takip sistemi.
Künye takip sistemi
Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanma şartı nedir?
Her KPSS yerleştirme döneminde adaylarca sıklıkla sorulan sorulardan biri de Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanmada şartların ne olduğu sorusudur.
Çözümleyici ve Programcı kadrolarına atanma şartı nedir?
KPSS Tercih Kılavuzlarında çözümleyici ve programcı açıklamaları şu şekildedir:
"Çözümleyici" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;
-Fakültelerin fizik, matematik bölümleri ile mühendislik fakültelerinin elektrik, elektrik elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,
KPSS sorularının tümü yayınlanacak mı?
ÖSYM, YGS'de olduğu gibi KPSS'de tüm soru ve cevapları kamuoyunun erişimine açmalı.
ÖSYM uzun bir süreden sonra güzel bir uygulamaya imza attı.
ÖSYM Başkanlığı, daha önce tümünü gizlediği sonrasında ise yüzde 20'sini yayımladığı büyük sınavlardan biri olan YGS'de, bu yıl, soruların tümünü kamuoyunun erişimine açma kararı aldı.
Ancak bu uygulamanın, 1 milyonun üzerinde adayın girdiği sınavlar için de geçerli olması uygun olacaktır.
Milyonlarca adayın girdiği sınavlardan birisi de KPSS'dir. KPSS'ye bu yıl 4 milyona yakın aday katılacaktır.
4 milyona yakın adayın katılacağı bir sınavın sorularını gizlemeye çalışmak yerine şeffaf ve kendine güvenir bir şekilde kamuoyunun erişimine sunmak, ÖSYM'nin kamuoyundaki itibarı açısından da önemli bir adım olacaktır.