2017 ÖABT’ye Girecek Adaylara Önemli Uyarılar!



Geçen dönem yapılan KPSS Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavlarından sonra, Temmuz Pazar günü yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) çok daha önemliydi.Çünkü KPSS-121 puanı hesaplanırken %50 oranında ağırlığa sahip olacaktı.

ÖABT, toplam 50 sorudan ve iki bölümden oluşuyor:

- Alan Bilgisi Testi(%80) 40 soru
- Alan Eğitimi Testi(%20) 10 soru

ÖSYM, Alan Bilgisi Testi için her branşın konu başlıklarını daha önceden duyurmuştu. Çok yüzeysel ve çok kapsamlı olan bu konu başlıkları birçok adayda tedirginlik uyandırdı. Hangi kaynaktan, neye, nasıl çalışmak gerektiği büyük bir problem oldu.

Ancak Alan Eğitim Testi için ÖSYM hiçbir konu başlığı açıklamadı. Sadece yayınlanan örnek sorulardan edinilen izlenimler var. Bu konuda sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç konuyu paylaşmak isterim:

- Öncelikle ÖABT’ye girecek tüm Öğretmen Adayları, kendi branşlarıyla ilgili Öğretim Programlarını dikkatlice incelemelidir.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından kendi branşınızın öğretim programını İndirmek için Tıklayınız

- MEB’in Anadolu ve Fen Liseleri Öğretmenlerini Seçme Sınavı ile Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik sınavı sorularını inceleyin.

- Özellikle ilköğretim branşlarından olan adaylar, Öğretmen Kılavuz Kitaplarını incelemelidir.

- MEB’in yayınladığı ve aday öğretmenlere verdiği Hoş Geldin Öğretmenim adlı kitabın ilgili bölümlerini inceleyin. Bu kitabı internet ortamında bulabilirsiniz.

Belirttiğim bu kaynaklar size ışık tutacaktır. ÖABT için zaman azaldı. Ama bu 4 kaynaktan hiç olmazsa birincisine ve ikincisine mutlaka bakmaya çalışın.

ÖABT’nin Alan Eğitimi Testi’nde soru gelmesini beklediğim ve Öğretim Programları’nda (branşlara göre farklı olmak koşuluyla) bulabileceğiniz ana başlıklar şunlardır:

- Dersinizin Öğretim Programının Temelleri, Programının Temel Yaklaşımı, Felsefesi ve Vizyonu

- Dersinizin Öğretim Programının Gerekçesi ve İhtiyaç Analizi Çalışmaları

- Öğretim Programınızın Genel Amaçları ve Programda Yapılan Değişiklikler

- Öğretim Programında Vurgulanan Temel Anlayışlar ve Programın Temel Yapısı

- İlgili Diğer Derslerin Öğretim Programları ile Paralellik ve Bütünlük

- Programın Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı, Alternatif (performansa dayalı-otantik veya tamamlayıcı) ve Geleneksel Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları

- Programın Uygulanmasında Öğretmenden Beklenen Roller, Program Uygulayıcılarına Öneriler ve Programın Uygulanmasına İlişkin Esaslar

- Öğretim Programında Yer Alan Öğrenme Alanları(Dersin Üniteleri ve Açılımları, Ünite Organizasyonu) ve Kazanımlarla İle İlgili Esaslar

- Öğretim Programında Kullanılan Semboller

- Dersin Öğretim Programı Kazanımları İle Eşleşen Ara Disiplin Kazanımları ve Ara Disiplin Etkinlik Örnekleri

- Öğrenme-Öğretme Süreci, Öğretim Stratejileri, Eğitimde Kullanılacak Ev Ödevleri, Güvenlik Önlemleri, Kullanılacak Kaynaklar

- Öğretim Programının Öğrencilere Kazandırmayı Hedeflediği Yeterlikler ve Beceriler (Bilimsel Süreç Becerileri, Tutumlar ve Değerler, Toplum ve Çevre Kazanımları, Bilişim ve İletişim Becerileri)

- Öğretim Programı Kazanımlarıyla Eşleşen Atatürkçülükle İlgili Konular

- Dünya Ülkelerinde Olan Öğretim Programları(Bazı dersler için)

ÖABT’ye girecek tüm Öğretmen Adaylarına başarılar dilerim.
KPSS ÖABT