2018 ÖABT Sınavı Genel Bilgileri



2018 ÖABT hangi branşlarda uygulanacak, kaç sorudan oluşuyor, KPSS punanına etsiki nedir? KPSS kapsamında Temmuz 2018 tarihinde yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT 2018) hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar burada...

MEB atama yapmadan önce KPSS‘ye giren memur adayları için son derece kritik olan ÖABT puanı ortalamasını ne kadar önemsiyor? Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ne zaman yapılacak ve hangi soruların memur adaylarına yöneltilmesi bekleniyor? İşte tüm detaylar.

2018 ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ

ÖABT Nedir?

Eğitim fakültesi mezunlarına yani öğretmen adaylarına ek olarak getirilen bir sınavdır.Öğretmen atamalarında aşağıda belirtilen 17 branştaki öğretmen adaylarına Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerinin yanı sıra ÖABT uygulanır.

ÖABT Hangi Branşlara Uygulanır?

2018-Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Sınav Yapılacak Alanlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında imzalanan protokol uyarınca 2017 yılında ÖSYM tarafından yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar;Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği olarak belirlenmiştir.

ÖABT’ nin Öğretmen Atamaya Esas Olan KPSS Puanına Etkisi Nedir?

ÖABT’ ye katılan adayların KPSSP121 puanı hesaplanacaktır. Söz konusu alanlarda bu puan esas alınarak yerleştirme gerçekleştirilecektir. Soruların puan türüne etkisi şu şekildedir: Genel Yetenek Testi %15, Genel Kültür Testi %15, Eğitim Bilimleri %20 ve ÖABT %50.

ÖABT Kaç Sorudan Oluşur?

ÖABT’ de adaylara kendi alanları ile ilgili 50 soru sorulacaktır. Sınav süresi 75 dakikadır.


ÖABT NİN PÜF NOKTASI

1 ÖABT SORUSU YAKLAŞIK 2 GK-GY VE 3 EB SORUSUNA DENK PUAN GETİRİR ÖABT ‘ nin zorluk düzeyi nasıldır?

ÖABT Milli Eğitim Bakanlığı müfredat programları paralelinde, adayların lisans eğitimi süresince almış olduğu alan derslerini kapsaması nedeniyle kavram çeşitliliği ve gerektirdiği bilgi birikimi bakımından yoğun bir içeriği olacaktır. Bundan dolayı soruları çözebilmek için alana ilişkin kavramların önemli bir kısmının yoklanması ihtimali yüksektir, ağırlıklı olarak uygulama ve analiz basamağında soruların yanı sıra, az sayıda bilgi ve kavrama basamağında soruların alan testinde yer almaktadır.

Alan Eğitimi Nedir öabt içindeki kapsamı nasıldır ? Önemi Nedir?

Öabt İçinde İlgili Alan Bilgisi Yerine O Alanın Öğretilmesi İle İlgili konuları Ölçen Sorulardır. Alan Eğitimi Soruları Bir Branştaki Genel Öğretim Teknikleri Yerine Özel Öğretim Tekniklerini İçerir Öabt Testlerinin %20 Si Yani 10 Soru Alan Eğitiminden Oluşmaktadır.

Alan eğitimi sorularında dikkat edilecek noktalar nelerdir?

* MEB’in Anadolu ve Fen Liseleri Öğretmenlerini Seçme Sınavı ile Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenlerin Mesleki Yeterlik sınavı sorularını inceleyin.
* Anadolu ve Fen Liseleri Öğretmenlerini Seçme Sınavı Sorularına bakın
* Özellikle ilköğretim branşlarından olan adaylar, Öğretmen Kılavuz Kitaplarını inceleyin
* MEB’in yayınladığı ve aday öğretmenlere verdiği Hoş Geldin Öğretmenim adlı kitabın ilgili bölümlerini inceleyin. (Bu kaynaklara internetten rahatlıkla ulaşabilirsiniz)

AYRICA AŞAĞIDAKİ NOKTALARA BAKMANIZ YARARINIZA OLACAKTIR:

* Dersinizin Öğretim Programının Temelleri, Programının Temel Yaklaşımı, Felsefesi ve Vizyonu
* Dersinizin Öğretim Programının Gerekçesi ve İhtiyaç Analizi Çalışmaları
* Öğretim Programınızın Genel Amaçları ve Programda Yapılan Değişiklikler
* Öğretim Programında Vurgulanan Temel Anlayışlar ve Programın Temel Yapısı
* İlgili Diğer Derslerin Öğretim Programları ile Paralellik ve Bütünlü
* Programın Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı, Alternatif (performansa dayalı-otantik veya tamamlayıcı) ve Geleneksel Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
* Programın Uygulanmasında Öğretmenden Beklenen Roller, Program Uygulayıcılarına Öneriler ve Programın Uygulanmasına İlişkin Esaslar
* Öğretim Programında Yer Alan Öğrenme Alanları(Dersin Üniteleri ve Açılımları, Ünite Organizasyonu) ve Kazanımlarla İle İlgili Esaslar
* Öğretim Programında Kullanılan Semboller
* Dersin Öğretim Programı Kazanımları İle Eşleşen Ara Disiplin Kazanımları ve Ara Disiplin Etkinlik Örnekleri
* Öğrenme-Öğretme Süreci, Öğretim Stratejileri, Eğitimde Kullanılacak Ev Ödevleri, Güvenlik Önlemleri, Kullanılacak Kaynakla
* Öğretim Programının Öğrencilere Kazandırmayı Hedeflediği Yeterlikler ve Beceriler (Bilimsel Süreç Becerileri, Tutumlar ve Değerler, Toplum ve Çevre Kazanımları, Bilişim ve İletişim Becerileri
* Öğretim Programı Kazanımlarıyla Eşleşen Atatürkçülükle İlgili Konular
* Dünya Ülkelerinde Olan Öğretim Programları(Bazı dersler için)

ÖABT’ye Girmeyecek Adayların Puanları Nasıl Hesaplanacak?

Yukarıdaki branşlar dışında kalan diğer tüm branşlardaki öğretmen adaylarının yerleştirme işlemleri, daha önce olduğu gibi KPSSP10 puanı esas alınarak gerçekleştirilecektir.


ÖABT 2018 YILI İSTATİSTİKİ SONUÇLARI TIKLA İNDİR

ÖABT SINAVINDA NELER SORULDU TIKLA ÖĞREN
KPSS ÖABT