KPSS 2018 Başvuruları Başladı Mı? ÖSYM 2018 KPSS Ne Zaman Yapılacak?



2018 KPSS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 KPSS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

ÖSYM’nin kısa bir süre önce 2018 yılı Akademik Takvimi açıklaması sonrasında 2018 yılında kamu personeli sınavına girecek olan Ortaöğretim, Önlisans, Lisans mezunları 2018 KPSS sınavı başvuru tarihi ne zaman sorusunu merak ettiler. KPSS sınavları için uygulanan çift yıllarda ve tek yıllarda farklı eğitim grubunun sınav başvurusu yapma sistemi bu yılda devam ediyor.

Bu yıl çift yıl olan 2018'de, KPSS Başvuru tarihi 2018, hangi tür KPSS puanlarının hesaplanacağı ve hangi öğrenim düzeylerinde sınav yapılacağını ilişkin soruların cevapları da netleşmeye başlıyor. Başvuru Tarihleri KPSS her yıl yapılıyor mu, Ortaöğretim Önlisans Lisans 2018 KPSS ne zaman yapılacak, KPSS Başvuruları ne zaman 2018, 2018 KPSS Önlisans Başvuruları ne zaman başlıyor, 2018 KPSS Ortaöğretim sınav başvuruları ne zaman yapılacak, 2018 de KPSS sınavı yapılacak mı? Sorularının cevaplarını haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz.

2018 YILINDA KPSS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK (ÖNLİSANS, ORTAÖĞRETİM)

Kamuda memur olmak isteyen adayların girmiş oldukları sınav olan KPSS sınavı her yıl yapılmaktadır. Lisans, Önlisan ve ortaöğretim mezunlarının başvuru yapabildikleri sınava başvurular çify yıllarda Önlisans ve ortaöğretim, tek yıllarda ise Lisans mezunları başvurabiliyorlar. 2018 yılının çift yıl olması nedeniyle bu yıl Önlisans ve Ortaöğretim mezunları KPSS Başvurusu yapabilecekler. ÖSYM 2018 Akademik takvimine göre bu yıl KPSS başvuruları Mart 2018 tarihinde başlayıp Mart tarihinde sona erecek. KPSS Genel Yetenek sınavı Mayıs 2018 tarihinde, KPSS Alan Bilgisi Sınavı da Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

KPSS BAŞVURULARI TEK YILLARDA YAPILAN BAŞVURU YAPABİLECEKLER GRUPLAR

KPSS sınavına Tek yıllarda yapılan başvurular sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilmektedir. Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır. Diğer puanlar (P93-P94 hariç) ise A grubu alımlarda kullanılmaktadır.

KPSS SINAVINA ÇİFT YILLARDA YAPILAN BAŞVURU YAPABİLECEK GRUPLAR

Çift yıllarda yapılan KPSS sınavına lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmektedirler. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmaktadır.

KPSS ÖĞRETMENLER İÇİN BAŞVURU YAPILACAĞI YILLAR

KPSS sınavı sonrasında öğretmen olabilmek için Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek), Cumartesi öğle (eğitim bilimleri) ve sonraki haftalarda yapılan ÖABT (eğitim alan bilgisi) oturumlarına girilmesi gerekiyor. Bu sınavların 2018 yılının Temmuz ayı içerisinde yapılacağı biliniyor. Öğretmenlik tercihleri için KPSS puan türlerinden P10 ve P121 puan türleri ile esas alınıyor. Öğretmenlik için KPSS'ye sadece lisans mezunları ya da puanın geçerli olduğu 1 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir. Öğretmen adayları için başka önemli nüanslar da olduğu için başka bir haberimizde konuyu daha da detaylandıracağız.

2018 KPSS A GRUBU İÇİN

A grubu meslekler müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi mesleklerdir. Bu mesleklere girebilmek için KPSS'de Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek) ve Pazar sabah-öğle (alan bilgisi) oturumlarına katılmak gerekmektedir. Bu sınavlar 2018 Mayıs ve Temmuz ayında yapılacaktır. A grubu alımlarda b grubu, öğretmenlik ve imam puanları haricindeki puanlar kullanılır. Bu puanlar 117 tanedir. A grubu KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilir.

2016 KPSS B GRUBU İÇİN

Öğretmenlik ve a grubu meslekler haricindeki memurluk kadrolarına B grubu kadroları denir. Memur, bilgisayar mühendisi, kaloriferci, hizmetli, mühendis, tekniker, teknisyen, ebe, hemşire gibi unvanlarda çalışılır. B grubu KPSS her öğrenim düzeyi için farklı tarihlerde yapılır. Lisans KPSS Mayıs - Temmuz 2018'de yapılacak ve adaylar sadece Cumartesi sabah (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P3 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir. Önlisans (2 yıllık) KPSS, 2018 Ekim sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Cumartesi (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P93 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir. Lise KPSS, 2018 Ekim sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Pazar (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P94 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Şunu da vurgulamak istiyoruz ki, B grubu sınavların hepsinde genel kültür yetenek soruları gelse de hepsinin soruları ve zorluk derecesi farklıdır. ÖSYM yönetimi olarak ilk kez, 2018 yılına ait ÖSYM Sınav Takvimi'ni ve takvimde yer alan sınavların hangi tarihlerde ve kaç gün içerisinde açıklanacağını gösteren 2018 Sonuç Açıklama Takvimi'ni ile paylaştı.

"Sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeleri sağladık"

ÖSYM olarak her türlü teknolojik gelişmenin, sınav uygulamalarına başarılı bir şekilde entegre edilmesine ek olarak, sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeyi sağladıklarını kaydeden ÖSYM Başkanı Ömer Demir, şöyle konuştu:

"ÖSYM yönetimi olarak, kurumun tarihinde bir ilke daha imza atıyoruz. 2018 yılı itibarıyla ÖSYM tarihinde sınav sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağı önceden belli olacak ve kamuoyu tarafından bilinecektir. Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının önceden belli olması, sınav yürütme sürecine ve sınav organizasyonuna önemli oranda katkı sağlayacaktır."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer DEMİR, 'ÖSYM olarak, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında tüm adaylarımızın hayallerine ulaşmasını ve sınavlarla ümit ettikleri geleceğe kavuşmasını diler, başarı dileklerimi sunarım.' diyerek başarı dileklerini dile getirdi.

KPSS NEDİR? KİMLER BAŞVURABİLİR? KPSS’NİN TARİHÇESİ

KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

ÖRN: KPSS-A KPSS-B KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A GRUBU KADRO; Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS'NİN TARİHÇESİ Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.

KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır. KPSS'ye Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci. Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı.

O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav KPSS 1 ve KPSS 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

2018/1 KPSS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

2018 yılında gerçekleştirilecek Kamu Personel Seçme Sınavına ilişkin sınav ve sonuç açıklama takvimi ÖSYM başkanlığınca açıklanmış bulunmaktadır. Açıklanan sınav takvimine göre 2018 yılı lisans KPSS (genel yetenek-genel kültür, eğitim bilimleri) Mayıs 2018 tarihinde yapılacak ve sonuçlar ise Haziran 2018 tarihinde açıklanacaktır.

Başkanlığımıza yapılan başvurulardan 2018 yılında gerçekleştirilecek 2018/1 KPSS merkezi yerleştirme işlemlerine 2018 yılı KPSS sonuçları ile başvurulup başvurulamayacağı hususunda adaylarda tereddüt hasıl olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle konu ile ilgili olarak aşağıda yer alan açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.