2018 KPSS'ye Kim Hangi Düzeyde Girecek?
KPSS'ye neden girmemiz gerekiyor?
Kamu kurumlarında memur, sözleşmeli personel veya diğer statülerde görev almak isteyen vatandaşların KPSS'ye girmeleri gerekmektedir.
Başvuru belirleme tablosu
Aşağıdaki tabloda sol sütunda hangi durum size uyuyorsa ona göre sağ sütundan lisans ve diğer öğrenim düzeylerindeki başvuru imkanınızı öğrenebilirsiniz:
B grubu memurluk nedir?
Kamuda uzman, müfettiş, hakim, kaymakam gibi unvanlar dışında çalışan personel B grubu personeldir. VHKİ, bilgisayar işletmeni, sosyolog, psikolog, kimyager, mühendis, teknikeri, teknisyen, şoför, kaloriferci, hizmetli, memur, ambar memuru, güvenlik görevlisi gibi unvanların hepsi B grubu memurluk unvanlarıdır.
2017'de önlisans (2 yıllık) düzeyinde KPSS olacak mı?
Evet. Daha önceki çift yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da önlisans düzeyinde KPSS yapılacak.
2017'den sonra önlisans için bir daha KPSS yapılmayacak mı?
2016, 2018, 2020 gibi tüm çift yıllarda önlisans düzeyinde KPSS yapılacaktır. Farklı dedikodulara itibar etmemek iyi olacaktır.
2017'de önlisans KPSS hangi tarihte yapılacak?
Ekim 2017 tarihinde ÖSYM tarafından önlisans düzeyinde KPSS yapılacak.
Sınava ne zaman başvuru yapacağız?
2017 KPSS için Ağustos 2017 tarihleri arasında başvuru yapılacaktır.
Önlisans düzeyinden kimler girebilir?
- Önlisanstan mezun olanlar
- önlisans 1 ve 2'nci sınıfta okuyanlar,
- lisans (4 yıllık) okuyanlar (yani henüz mezun olmamış olanlar)
Lisans başvurularının son gününde lisans mezunu olmayanlar 2017 KPSS'ye önlisans düzeyinde girebilirler.
Lisans okuyanlar nasıl önlisanstan atanabilir?
Lisans okurken en az 4 yarıyılı tamamlamış olanlar (yani 3. Sınıf veya daha üstünü okuyanlar) üniversiteye başvurarak önlisans diploması alabilirler. Bu durumda adaylar KPSS açısından önlisans mezunu gibi sayılmaktadırlar.
KPSS sınavına başvururken veya girerken ilişik kesilmiş olmasına gerek yoktur. Önemli olan KPSS tercihlerinin son gününden önce ilişik kesilmiş olmasıdır. (Ayrıca adayın tercih öncesinde lisans mezunu olmaması gerekir, ki ilişik keserek önlisans diploması alabilsin.)
Ek olarak, ilişik kesilerek alınan önlisans diplomaları bir önlisans alanını belirtmemektedir. Yani, 4 yıllık işletme okurken ilişik kesip önlisans diploması alan bir aday işletme önlisans mezunu sayılmaz. Bu adaylar sınava başvururken, mezun oldukları bölüm için 9005 diğer kodunu kullanacaklardır ve tercihler sırasında sadece 3001 kodunun olduğu kontenjanları tercih edeceklerdir.
Sınav hakkında bilinmesi gerekenler?
Sınav Pazar sabahı 9.30'da başlayacak ve 11.30'da sona erecek. Adaylara toplam 120 soru sorulacak. Sınav puanı hesaplanırken dört yanlış bir doğruyu götürecektir.
Sınavda 30 türkçe, 30 matematik, 30 tarih, 18 coğrafya ve 12 vatandaşlık konularından soru gelecektir. (Ancak, Haziranda başvuru kılavuzu yayınlandığında belki soru tarzı ve sayısal dağılımı değişebilir)
2017 KPSS puanı kaç yıl geçerli olacak?
2020 yılında yapılacak olan yeni bir B grubu sınava kadar geçerli olacak. Yani KPSS puanı 2 yıl geçerliliğini koruyacaktır.
KPSS puanını nerelerde kullanacağız?
Puanın geçerli olduğu süre içinde merkezi yerleştirme ve kurumsal yerleştirmelerde önlisans KPSS puanları kullanılarak tercih yapılacaktır. Ayrıca işçi ve sözleşmeli personel alımlarında da bu puan kullanılacak.
Merkezi yerleştirme nedir?
DPB ve ÖSYM tarafından Türkiye genelindeki tüm kurumlara online olarak yapılan yerleştirmedir. Tercihler internet üzerinden alınır ve yerleştirmeyi ÖSYM yapar. Bu alımlarda ikinci bir yazılı sınav veya mülakat (sözlü sınav) gibi kurumsal uygulamalar yoktur. Torpil, referans gibi kayırmacılıklarda bu yerleştirme türünde olamaz. Hakkaniyetli ve objektif tek yerleştirme demek yerinde olur.Bir sorun veya haksızlıkla karşılaşılması durumunda bunları DPB çözer.
Merkezi yerleştirme kaç kere yapılıyor?
Merkezi yerleştirmeler 2017 KPSS'den itibaren Kasım ve Haziran aylarında olmak üzere 4 kez yapılacaktır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kimler lisans düzeyinde KPSS'ye girebilir?
2017 KPSS puanları B grubu alımlar için de kullanılacak. Yani bu seneki sınava lise, önlisans ve lisans düzeyinden girilecek.Mezun olup olmama durumuna göre lisans veya alt öğrenimden başvuru durumları farklılık gösterdiği için (ve tabi KPSS kılavuzunda da net bir açıklama olmadığı için) adaylar lisanstan başvurma imkanı konusunda bile tereddüde düşüyorlar.
Kılavuzdaki başvuru hükmü
Kılavuzun 2.1 maddesinde "Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir."
Kılavuzdaki diğer hüküm ise "Bir lisans programından Mart 2017 tarihinden önce mezun olanlar, KPSS'ye lisans düzeyinden girmek zorundadır. Mart 2017 tarihinden sonra mezun olacaklar ise, mezuniyet durumlarını da göz önünde bulundurarak, KPSS'ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/önlisans düzeyinden girebilirler; adayların söz konusu her iki düzeyden de sınava girmeleri mümkün bulunmamaktadır.." denilmektedir.
18 yaşından küçükler KPSS tercihi yapabilir mi?
57 sayılı Kanun hükmü
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48.maddesine göre Devlet memuru olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Kılavuz hükmü
KPSS tercih kılavuzunun başvurma şartlarının (b) bendinde " 18 yaşını tamamlamış olmak. Ancak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. (Kazai rüşt kararının tercih işlemlerinin son günü itibariyle alınmış olması gerekmektedir.)" ifadesi yer alıyor.
Kazai Rüşt kararı nedir?
Medeni Kanunun 12.maddesine göre; "Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir." Yukarıda belirtilen işlem kazai rüşt kararıdır.
Bu işlem sayesinde küçükler hukuk düzeninde kendi iradeleriyle karar alabilir, hak ve yükümlülük altına girebilir konuma gelmektedirler. Aynı şekilde bu karar ile vatandaşlar kamu görevlerine girebilmektedirler.
18 yaşa girmek değil "doldurmak" gerekiyor
Kanun ve kılavuz hükümlerinde de açıkça görüldüğü üzere 18 yaşa girmiş olmak tercih yapmak için yeterli değildir. 18 yaşın bitirilmiş olması gerekir. Yani 18 yaşını bitirmemiş olanlar için de kazai rüşt kararı gerekir.
01 Temmuz öncesi karar alınmış olmalıdır
Kazai rüşt kararı diğer özel koşullar ve belgeler gibi tercih işlemlerinin son günü yani 01 Temmuz tarihine kadar adayların elinde olmalıdır. Aksi takdirde adaylar yerleşse dahi kurum tarafından atamaları yapılmayacaktır.
KPSS Ortaöğretim Önlisans
- 2010 KPSS'nin iptali önlisans ve lise mezunlarını etkiler mi?
- 2016 KPSS Ortaöğretim Önlisans Başarı Sıralaması Yayınlandı mı?
- 2016 KPSS önlisans puanım ne zamana kadar geçerlidir?
- 2017 KPSS Ortaöğretim Sınavı Uygulanacak mı?
- 2017 KPSS Önlisans Sınavı Uygulanacak mı?
- 2018 KPSS atanmak için kaç net yapmak gerekir?
- 2018 KPSS Başvuruları Başlıyor? 2018 KPSS Başvuru Ücretleri Ne Kadar Olacak?
- 2018 KPSS Başvuruları ne Zaman? KPSS 2018'e Geçmiş Sorularla Hazırlan!
- 2018 KPSS Başvuruları Ne Zaman? KPSS Çıkmış Tüm Sorular ve Cevapları
- 2018 KPSS Genel Yetenek Konuları Nelerdir?
- 2018 KPSS Giriş Şartları Nelerdir?
- 2018 KPSS Giriş Yerleri Açıklandı Mı?
- 2018 KPSS Konuları Neler?
- 2018 KPSS Lise Önlisans Sınav Tarihi Ne Zaman?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Önlisans Başvuru Tarihi Ne Zaman?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Sınav Soruları ve Cevapları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 KPSS Ortaöğretim Taban Puanları Tıkla-Öğren
- 2018 KPSS Ortaöğretim/Önlisans Cevap Kağıtları ve Soru Kitapçıkları Görüntüleme
- 2018 KPSS Ön Lisans/Ortaöğretim Branş Bazında Sıralamalar Belli Oldu
- 2018 KPSS Önlisans Sınav Konuları Nelerdir?
- 2018 KPSS Önlisans Sınavı Sona Erdi
- 2018 KPSS Önlisans Sınavı Zor muydu, Kolay mıydı?
- 2018 KPSS Sınavına Girecekler Bunları Okumadan Sınava Girmeyin
- 2018 KPSS Soru ve Cevapları Yayınlandı mı?
- 2018 KPSS'de Hangi Konulardan Kaç Soru Çıkacak?
- 2018 KPSS'ye Girecekler Bu Yazıyı Okumadan Sınava Girmeyin...
- 2018 KPSS'ye Kim Hangi Düzeyde Girecek?
- 2018 KPSS'ye Lise Okuyanlar Katılabilir mi?
- 2018 KPSS'ye mezun olmayan lise öğrencileri girebilir mi?