KPSS kayıt Tarihi ne zaman başlıyor 2018?



Çift yıl olan 2018'de, hangi tür KPSS puanlarının hesaplanacağı ve hangi öğrenim düzeylerinde sınav yapılacağını ilişkin soruları cevaplandırıyoruz.

KPSS kayıt kılavuzu indirmek için tıklayınız

KPSS kayıt işlemleri için tıklayınız

Ortaöğretim Önlisans Lisans 2018 KPSS ne zaman yapılacak Başvuru Tarihleri Açıklandı.

KPSS her yıl yapılıyor mu?

Evet, KPSS her yıl yapılmaktadır. Ancak her yıl aynı puan türü hesaplanmamaktadır. Her yıl her öğrenim düzeyi sınava girememektedir.

Tek yıllarda yapılan KPSS

Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilmektedir. Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır. Diğer puanlar (P93-P94 hariç) ise A grubu alımlarda kullanılmaktadır.

Çift yıllarda yapılan KPSS

Çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmektedir. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmaktadır. Şimdi puan türü bakımından bunları detaylı ele alalım.

Öğretmenler için KPSS

KPSS ile öğretmen olabilmek için Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek), Cumartesi öğle (eğitim bilimleri) ve sonraki haftalarda yapılan ÖABT (eğitim alan bilgisi) oturumlarına girilmesi gerekir. Bu sınavlar 2018 Temmuz ayında yapılacaktır. Öğretmenlik tercihleri P10 ve P121 puan türleri ile yapılır. Öğretmenlik için KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 1 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir. Öğretmen adayları için başka önemli nüanslar da olduğu için başka bir haberimizde konuyu daha da detaylandıracağız.

A Grubu için KPSS

A grubu meslekler müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi mesleklerdir. Bu mesleklere girebilmek için KPSS'de Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek) ve Pazar sabah-öğle (alan bilgisi) oturumlarına katılmak gerekmektedir. Bu sınavlar 2018 Mayıs ayında yapılacaktır. A grubu alımlarda b grubu, öğretmenlik ve imam puanları haricindeki puanlar kullanılır. Bu puanlar 117 tanedir. A grubu KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilir.

B grubu için KPSS

Öğretmenlik ve a grubu meslekler haricindeki memurluk kadrolarına B grubu kadroları denir. Memur, bilgisayar mühendisi, kaloriferci, hizmetli, mühendis, tekniker, teknisyen, ebe, hemşire gibi unvanlarda çalışılır. B grubu KPSS her öğrenim düzeyi için farklı tarihlerde yapılır.

Lisans KPSS Mayıs 2018'de yapılacak ve adaylar sadece Cumartesi sabah (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P3 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Önlisans (2 yıllık) KPSS, 2018 Ekim sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Cumartesi (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P93 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Lise KPSS, 2018 Ekim sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Pazar (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P94 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Şunu da vurgulamak istiyoruz ki, B grubu sınavların hepsinde genel kültür yetenek soruları gelse de hepsinin soruları ve zorluk derecesi farklıdır.

ÖSYM yönetimi olarak ilk kez, 2018 yılına ait ÖSYM Sınav Takvimi'ni ve takvimde yer alan sınavların hangi tarihlerde ve kaç gün içerisinde açıklanacağını gösteren 2018 Sonuç Açıklama Takvimi'ni memurlar.net ile paylaştı.

Prof. Dr. Ömer Demir, bu uygulamayla adayların sınav sonuçlarının önceden hangi tarihte açıklanacağı hakkında bilgi sahibi olacaklarını, kişi ve kurumların planlamalarını bu zaman çizelgesine göre belirleyebileceklerini ifade etti.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada KPSS başvuru ve sınav tarihleri açıklandı. Binlerce adayı ilgilendiren Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ne zaman yapılacak?

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel seçmek için ÖSYM tarafından yapılan sınavdır. Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” gibi kendi içerisinde farklı sınavlardan oluşmaktadır.

Başvuru yapacağınız alana göre hangi sınavlara gireceğiniz değişiklik göstermektedir. Ancak herkesin ortak olarak işaretlemek zorunda olduğu alan genel kültür ve genel yetenek bölümleridir.

2018 yılında yapılacak KPSS için ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklamaya göre:

1- 2018-KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ) başvuruları;

Mart 2018 tarihleri arasında alınacak.
Sınav Mayıs 2018 tarihinde yapılacak ve sınav sonuçları Haziran 2018 tarihinde açıklanacak.

2- 2018-KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) başvuruları;

Mart 2018 tarihleri arasında alınacak. Sınav Mayıs 2018 tarihinde olacak ve sınav sonuçları Haziran 2018 tarihinde duyurulacak.

3- 2018-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) başvuruları;

Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak. Sınav Temmuz 2018 tarihinde olacak ve sınav sonucu Ağustos 2018 tarihinde erişime açılacak.

4- 2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi) başvuruları;

Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak. Sınav Ekim 2018 tarihinde yapılacak ve sınav sonuçları Kasım 2018 tarihinde açıklanacak.

5- 2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi) başvuruları;

Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak. Sınav Ekim 2018 tarihinde olacak ve sınav sonucu Kasım 2018 tarihinde duyurulacak.

KİMLER HANGİ KPSS'YE BAŞVURU YAPMALI?

-Ortaöğretim (Lise ve dengi meslek lisesi) (KPSS/2 sınavına girmektedirler)

-Ön lisans (İki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açık öğretim) (KPSS/2 sınavına girmektedirler)

-Lisans (Dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) (KPSS/1 sınavına girmektedirler)

-Yüksek lisans ve doktora diploması almış olanlar ise başvurularını lisans diploması aldıkları alandan yapmakta ve daha sonra tercihlerini bu alan üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

- "Sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeleri sağladık"

ÖSYM olarak her türlü teknolojik gelişmenin, sınav uygulamalarına başarılı bir şekilde entegre edilmesine ek olarak, sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeyi sağladıklarını kaydeden ÖSYM Başkanı Ömer Demir, şöyle konuştu:

"ÖSYM yönetimi olarak, kurumun tarihinde bir ilke daha imza atıyoruz. 2018 yılı itibarıyla ÖSYM tarihinde sınav sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağı önceden belli olacak ve kamuoyu tarafından bilinecektir. Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının önceden belli olması, sınav yürütme sürecine ve sınav organizasyonuna önemli oranda katkı sağlayacaktır."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer DEMİR, 'ÖSYM olarak, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında tüm adaylarımızın hayallerine ulaşmasını ve sınavlarla ümit ettikleri geleceğe kavuşmasını diler, başarı dileklerimi sunarım.' diyerek başarı dileklerini dile getirdi.