A grubuna girişte sözlü sınav kalktı mı?



Birkaç gündür forumlarımızda ve sosyal medya üzerinde KPSS A grubu meslek sınavları için mülakat uygulamasının kalktığı yönünde söylentiler dolaşmaktadır. Yanlış anlaşılan bu konuyu izah etmek istiyoruz.

KPSS'ye esas alınan Yönetmelik'te yer alan, DSİ'ye sözlü sınav ile mühendis alınmasına ilişkin madde hakkında birkaç gün önce Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulma kararı verilmiştir. Ancak bazı adaylar bu iptali yanlış değerlendirmekte ve sanki tüm KPSS sonrasındaki ikincil sınavlarda sözlü sınav kaldırıldığı şeklinde bir sonuca ulaşmaktalar.

Yürütmeyi durdurma nedir?

Bir işlemin, olay ve kişilere uygulanmasının durdurulmasına yürütmeyi durdurma denir. Bir işlem, tesis edildikten sonra uygulanmaya(yürütülmeye) başlanır. Bu işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünen ilgililer bu işleme karşı iptal davası açabilirler. Ancak Türkiye'de bilindiği üzere davalar birkaç yıl sürebilmektedir. Dava sonuçlanana kadar o işlem uygulanmaya devam edildiğinde, dava sonuçlanana kadar ciddi zararlar meydana gelebilir. Hatta öyle ki, iptal edilene kadar artık iptal edilmesinin bir anlamı kalmayabilir.

Bir örnekle olayı açıklayalım. Örneğin zeytin bahçelerinin olduğu bir alanda alışveriş merkezi yapılması amacıyla kamulaştırma kararı alındığını farz edelim. Bahçe sahibi bu karara karşı iptal davası açmıştır. Ancak iptal davası açılması ile kararın uygulanması durmaz. Davanın 2 yıl sonra sonuçlandığını ve kamulaştırma kararının iptal edildiğini varsayalım. Dava bittiğinde çoktan bahçe yerle bir olmuş ve oraya AVM kurulmuş olacaktır. Yani yapacak pek de bir şey kalmamıştır.

İşte bu gibi durumların önlenmesi için iptal davası açıldığında yürütmeyi durdurma kararı verilir. Bu örnekte YD verilseydi kamulaştırma işlemleri durdurulurdu ve dava bitene kadar kimse bahçeye dokunamazdı. Böylece mahkeme iptal kararı verdiğinde AVM yerine hala zeytin ağaçları olurdu.

3 gün önce tam olarak ne oldu?

2014 yılında KPSS'ye esas alınan Yönetmelik'te değişiklik yapılarak şu hüküm eklenmişti:

"Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü mühendis kadrolarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro sayısının üç katına kadar belirlenecek adaylar arasından, yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdaki başarı sırasına göre ilgili Genel Müdürlüklerce atama yapılır."

Görüldüğü üzere normalde hiçbir torpil veya haksızlığın olmadığı merkezi yerleştirme kapsamında olan OGM ve DSİ mühendislik alımlarına, artık KPSS puanıyla beraber torpil ve her türlü haksızlığın döndüğü sözlü sınav aşaması eklenmiştir.

Daha sonra bir avukat tarafından (kendisini tebrik ediyoruz) bu hükmün iptali için Danıştay'a yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açılmıştır. Mahkeme davayı kabul etmiştir ancak yürütmenin durdurulması talebini reddetmiştir. Bunun üzerine 7 gün için YD reddi kararına karşı İdari Dava Daireleri Kurulu(İDDK)'na itiraz edilmiştir. İDDK tarafından, KPSS yönetmeliğinin ilgili hükmü durdurulmuştur.

Yönetmelik hükmü neden durduruldu?

Hüküm hakkında YD kararı verilmesinin mantığı çok açıktır. Belki de iptal davası 2 yıl sürecek ve sonucunda da bu hüküm iptal edilecektir. Ancak 2 yıl içinde DSİ ve OGM kim bilir kaç kişiyi torpil ve haksızlıkla sözde mühendis sayarak ve başarılı göstererek memuriyete alacaktır. Bu durumda dershanelere paralar döken, gece gündüz ders çalışan ve emeğini ortaya koyan yüzbinlerce adayın hakkı yenilmiş olacaktır.

Hüküm şuan iptal edildi mi?

Hayır. Hüküm hala Yönetmelik'te durmaktadır. Ancak uygulanamamaktadır yani pasifize edilmiştir. Tabi YD kararı verilmesi, ilgili hükmün illa ki iptal edileceğinin göstergesi değildir. Dava sonunda iptal edilmeyebilir de.

A grubu alımlar bundan etkilenir mi?

Bu gelişmelerin A grubu müfettiş, uzman, kaymakamlık gibi mesleklere girişlerle hiçbir ilgisi yoktur. A grubu alımlardaki uygulama nasıl ise o şekilde devam etmektedir.

"Kimsenin emeğinin karşılıksız kalmaması ve emek vermeyenin de hak etmediğini asla bulamaması" temennisi ile adaylarımıza başarılar diliyoruz.