Lise Düzeyi için 2018 KPSS Bilgileri



2018 yılında B grubu (düz) memurluk için KPSS yapılacak. Adaylarımızdan gelen kolay ama mutlaka cevabı bilinmesi gereken soruları cevaplandırıyoruz.

KPSS'ye neden girmemiz gerekiyor?

Kamu kurumlarında memur, sözleşmeli personel veya diğer statülerde görev almak isteyen vatandaşların KPSS'ye girmeleri gerekmektedir.

B grubu memurluk nedir?

Kamuda uzman, müfettiş, hakim, kaymakam gibi unvanlar dışında çalışan personel B grubu personeldir. VHKİ, bilgisayar işletmeni, sosyolog, psikolog, kimyager, mühendis, tekniker, teknisyen, şoför, kaloriferci, hizmetli, memur, ambar memuru, güvenlik görevlisi gibi unvanların hepsi B grubu memurluk unvanlarıdır.

2018'de lise düzeyinde KPSS olacak mı?

Evet. Daha önceki çift yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da lise düzeyinde KPSS yapılacak.

2018'den sonra lise için bir daha KPSS yapılmayacak mı?

2018, 2020, 2022 gibi tüm çift yıllarda lise düzeyinde KPSS yapılacaktır. Farklı dedikodulara itibar etmemek iyi olacaktır.

2018'de lise KPSS hangi tarihte yapılacak?

Ekim 2018 tarihinde ÖSYM tarafından lise düzeyinde KPSS yapılacak.

Sınava ne zaman başvuru yapacağız?

2018 KPSS için Ağustos tarihleri arasında başvuru yapılacaktır.

Lise düzeyinden kimler girebilir?

- Lise 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda okuyan lise öğrencileri öğrenciler;

- liseden mezun olup üniversite okumayanlar;

- önlisans 1 ve 2'nci sınıfta okuyanlar,

- lisans 1,2,3 ve 4'üncü sınıfta okuyanlar

Lisans başvurularının son gününde lisans veya önlisans mezunu olmayanlar 2018 KPSS'ye lise düzeyinde girebilirler.

Sınav hakkında bilinmesi gerekenler?

Sınav Pazar sabahı 9.30'da başlayacak ve 11.30'da sona erecek. Adaylara toplam 120 soru sorulacak. Sınav puanı hesaplanırken dört yanlış bir doğruyu götürecektir.

Sınavda 30 türkçe, 30 matematik, 30 tarih, 18 coğrafya ve 12 vatandaşlık konularından soru gelecektir. (Ancak, Haziranda başvuru kılavuzu yayınlandığında belki soru tarzı ve sayısal dağılımı değişebilir)

2018 KPSS puanı kaç yıl geçerli olacak?

2020 yılında yapılacak olan yeni bir B grubu sınava kadar geçerli olacak. Yani KPSS puanı 2 yıl geçerliliğini koruyacaktır.

KPSS puanını nerelerde kullanacağız?

KPSS puanları, memur, sözleşmeli, işçi gibi çok farklı statüdeki kamu personel alımlarında kullanılmaktadır.

Merkezi yerleştirme nedir?

DPB ve ÖSYM tarafından Türkiye genelindeki tüm kurumlara online olarak yapılan yerleştirmedir. Tercihler internet üzerinden alınır ve yerleştirmeyi ÖSYM yapar. Bu alımlarda ikinci bir yazılı sınav veya mülakat (sözlü sınav) gibi kurumsal uygulamalar yoktur. Torpil, referans gibi kayırmacılıklarda bu yerleştirme türünde olamaz. Hakkaniyetli ve objektif tek yerleştirme demek yerinde olur.Bir sorun veya haksızlıkla karşılaşılması durumunda bunları DPB çözer.

Merkezi yerleştirme kaç kere yapılıyor?

Merkezi yerleştirmeler 2018 KPSS'den itibaren Kasım ve Haziran aylarında olmak üzere 4 kez yapılacaktır.

Merkezi alımda yerleşince tekrar puan kullanılır mı?

Bu alımlarda yerleşen bir aday diğer merkezi alımlarda puanını kullanamaz. Ancak diğer kurumsal alımlarda tercih yapılabilir.

Merkezi alımda lise düzeyinden kaç kişi alınıyor?

Kasım yerleştirmelerinde en az 500 kontenjan; Haziran alımlarında ise en az 1500 kadro lise düzeyinden KPSS'ye giren adaylara ayrılmaktadır.

Kurumsal yerleştirme nedir?

Sadece tek bir kuruma personel alınmasıdır. Bu alımın ÖSYM üzerinden veya kurumun kendşi sistemi üzerinden olması önemsizdir. Merkezi alımda bir çok kuruma personel yerleşirken; kurumsal alımda tek bir kuruma personel alınmaktadır.

Kurumsal alım kaç kere oluyor?

Kurumsal alımların hangi aylarda ve kaç defa alınacağı önceden bilinemez. Her gün yeni bir ilan verilmekte ve hatta aynı gün bir çok alım bir arada yapılmaktadır. Şuan 2012 KPSS'den bu yana 1400 civarı kurumsal alım yapılmıştır.

Kurumsal alımda yerleşenler puanlarını tekrar kullanabilir mi?

Kurumsal alımlarda yerleşen adaylar diğer kurumsal ve merkezi alımlarda puanlarını tekrar kullanabilirler.

Lise düzeyinden en çok hangi unvanlara alım yapılıyor?

Lise düzeyinden yapılan kurumsal ve merkezi alımlara baktığımızda en çok Sağlık ve teknik unvanlar, kaloriferci, şoför, hizmetli, zabıt katibi gibi unvanlara yönelik alım yapılmaktadır.
KPSS Ortaöğretim Önlisans