KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Adaylarına Başarı Tüyoları 4 (Türkçe, Matematik, Coğrafya)



KPSS sınavına on gün kaldı. Sistemli çalışmış olan adaylar son tekrarlarıyla beraber deneme sınavlarıyla bilgilerini ölçerek eksiklerini tamamlıyorlar. Yeterli hazırlık yapamayan adaylar ise sınav yaklaştıkça dersleri toparlamak için uğraşıyorlar.

KPSS arefesinde adaylar sınav heyecanıyla ders tekrarları konusunda gereksiz ve yorucu çalışmalar yapmaktalar. Ancak bu yarar değil daha çok zarar getiren bir yaklaşımdır.

KPSS müfredatında bazı konular mantığı kavranarak hafızaya alınır ve yorum gücüyle soru çözülür. Bazı konuların ise belli bir mantığı yoktur ve ezber yapmak gerekir. Bugünlerde mantığı kavrama yoluyla çalışmak adaya hem vakit kaybettirecek hem de adayın kafasını karıştıracaktır. Bu yüzden sınava ramak kala ezber yapılacak konulara ağırlık verilmesini daha uygun buluyoruz.

Türkçe

Başarı tüyolarımıza ilişkin Türkçe alanında adayların çok zorlanmadığını belirtmiştik. Ancak ilk yazımızda son yıllarda KPSS ve kurumlar düzeyinde yapılan sınavlarda Türkçe sorularının biraz daha ağır ve uzun sorulardan oluştuğu görülmektedir. Bunun için kısa vadede yapılacak bir şey yoktur. Adaylarımızın Türkçe sorularını daha dikkatli okumaları yeterlidir.

Öneri: Adaylarımızın, sınav öncesi Türkçe alanında aşağıdaki konulara mutlaka bakmalarını öneriyoruz:

- Noktalama işaretleri

- Yazım kuralları

- Anlatım bozuklukları

Matematik

Matematik soruları her öğrenim düzeyinde (sayısal ve teknik bölüm mezunları hariç) seçici bir alandır. Matematik bilgisi ve yeteneği güçlü olan adaylar diğer sözel dersleri de çalışarak yüksek puanlar alabilmektedir. Matematikte de bazı konuların mantığı anlaşılınca o konuya ilişkin her soru yapılabilir. Ancak bazı konularda ise formülleri veya bazı özel kuralları ezberlemek gerekir.

Öneri: Matematik alanında her sınavda kesin soru çıkan ve özel kurallarını öğrenilmesi gereken aşağıdaki konulara bakılması faydalı olacaktır:

- Rasyonel sayılar

- Mutlak değer

- Çarpanlara ayırma

- Üslü ve köklü sayıların özel halleri

- Problemlerin temel formülleri (özellikle Kesir, Yüzde, Kar, Faiz Problemleri)

- Geometrik şekillerin genel formülleri

Coğrafya

Coğrafya, genel olarak her adayın yüksek net yaptığı ve pek seçici olmayan soruların yer aldığı bir alandır.

Öneri: Aşağıdaki konulardan her sınavda çok soru çıkmaktadır:

- Nüfus ve yerleşme

- Tarım

- Ormancılık ve hayvancılık

- Enlem boylam sıcaklık saat yorumları

- Dağların uzanış yönü ve sonuçları

Yarın: Tarih, Vatandaşlık Bilgisi, Güncel Bilgiler
KPSS Ortaöğretim Önlisans