2018 KPSS Giriş Şartları Nelerdir?



KPSS’ye giriş şartları nelerdir? Kimler 2018 KPSS'ye başvuru yapıp sınava katılabilir? KPSS 2018 başvuruları nasıl yapılıyor.KPSS hakkında tüm merak edilenler. KPSS 2018 sonuçları. KPSS ne zaman ? KPSS başvuru sonuçları. KPSS sınav giriş belgesi ve daha fazlası...

2018 KPSS'ye hazırlanan adaylar tarafından en çok merak edilen soruların başında sınava kimlerin başvuru yapıp girebileceği gelmektedir. kpssgiris.com sitesi olarak adayları bu konuda haberdar etmek istedik.Bilindiği gibi bu sene 2018 yılında yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı sadece A grubu ve Eğitim Bilimleri için olacak.Sorulara geçelim hemen isterseniz...

"Ortaöğretim Mezunuyum, KPSS Lisans veya Önlisans Sınavına Girebilir Miyim ?"

Hayır Giremezsiniz.Sadece Ortaöğretim düzeyindeki KPSS ye girebilirsiniz.

"Son sınıf öğrencileri de KPSS’ye başvurabilir mi?"

Evet, başvurabilirler. Sınav sonuçları 2 yıl geçerli olduğundan mezun olabilecek durumdaki adaylar KPSS sınavına girebilirler.

"KPSS Lisans mezunuyum, KPSS Önlisans veya KPSS Ortaöğretim sınavına girebilir miyim?"

Hayır bir alt öğrenim düzeyinden sınava giremezsiniz.

Not: KPSS'nin amacı aynı öğrenim düzeyindeki adayları birbiriyle yarıştırmak olduğundan, bir alt veya bir üst öğrenim düzeyinden sınava girilemez. "KPSS B'den atanmak için hangi testleri çözmeliyim?" KPSS B Grubundan atanmak için adayların yalnızca genel yetenek ve genel kültür testlerini içeren cumartesi sabah oturumunu çözmesi gerekmektedir. KPSS Cumartesi sabah oturumu tüm adaylar için ortak yapılan bir oturumdur ve 120 sorudan oluşmaktadır. 120 soru için 120 dakika süre verilmektedir.

KPSS GİRİŞ TARİHLERİ

"Peki KPSS Başvuru ve sınav tarihleri ne zaman?" 2018 yılında yapılacak olan KPSS Lisans mezunları için Mayıs 2018'de. Önlisans mezunları için ise Ekim 2018 ve Ortaöğretim mezunları için ise Ekim 2018'de gerçekleştirilecektir.

KPSS Lisans sınavına ait başvurular Mart 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek KPSS Önlisans sınavı ve KPSS Ortaöğretim sınavına ait başvurular ise Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu sınav sonuçlarına göre açılacak kadrolara mezun olunan bölüme göre A Grubu,B Grubu ve Öğretmenlik atamaları yapılacaktır.B Grubu atamalar ÖSYM tarafından merkezi atama usulüne göre yapılmaktadır. Kamuya personel alım sınavına olan ilgi her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Ekonomik sıkıntı ile beraber işsiz kalan binlerce genç çareyi artık devlet kapısında arıyor.

Lise öğrencileri 2018 KPSS’ye girebilir mi?

Mezun olamayacak durumda olan lise öğrencileri 2018'de yapılacak KPSS ortaöğretime (lise düzeyi) başvuru yapabilir mi? İşte 2018 KPSS başvuru şartları ve sınav tarihleri…

En son 2016 yılında ortaöğretim (lise) düzeyinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ekim 2018'de yapılacak. KPSS ortaöğretim (lise mezunları ve lise son sınıf öğrencileri) düzeyi için başvurular Haziran ayı içinde ÖSYM tarafından alınmaya başlanacak. Peki ortaöğretim mezunları (lise) için KPSS'ye kimler başvuru yapabilecek ve yerleştirmelerden kimler nasıl yararlanacak? İşte detaylar...

KPSS B grubu kadrolar için (normal memurluk için) sınav 2 yılda bir yapılmaktadır ve KPSS ortaöğretim/önlisans puanları 2 yıl süresince geçerlidir. Bu iki yıllık süreç içinde kurumsal alımlar haricinde 4 tane merkezi yerleştirme yapılmakta ve bunlar Kasım ile Haziran aylarının sonunda olmaktadır.

Ortaöğretim mezunları (Lise mezunları) KPSS'de Türkçe Matematik sorularından oluşan Genel Yetenek ile beraber Tarih, Coğrafya ve vatandaşlık sorularından oluşan Genel Kültür sorularını cevaplamakta ve KPSS 94 puanı ile tercih yapmaktadırlar.

KPSS ortaöğretim (lise düzeyi) için mezuniyet şartı aranıyor mu?

2 yılda bir yapılan KPSS ortaöğretim lise düzeyi için mezun ve sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunan adaylar bu sınava başvuru yapabilir. ÖSYM’nin KPSS ortaöğretim kılavuzunda yaptığı açıklama şöyle;

"Bu sınava liselerden mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun olamayıp ancak sınavın geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır." ifadesi yer almaktadır.

KPSS ortaöğretimde (lise düzeyi) kimler tercih yapabilir?

KPSS 2018 ortaöğretim sınavına giren adayların, “B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinden mezun durumda olmaları şarttır.” İfadesi yer almaktadır. Bu açıklamaya göre, mezun olmayan adaylar sınava girebilir ancak yerleştirme tercih işlemlerinin yapıldığı son tarih itibariyle mezuniyetlerini belgelemeleri gerekmektedir. Kısacası yerleştirmeler için tercih yapacak adaylar mezuniyetlerine hak kazanmış olmaları zorunludur.

ÖSYM’nin yerleştirme tercihi ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

"Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye İnternet'le gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin İnternet'le ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır."

KPSS 2018 Sınav Tarihleri

Kamu Personel Seçme Sınavı (2018 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) Mayıs 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Haziran 2018'de duyurulacak. Sınava başvurular ise Mart 2018'de alınacak.

KPSS Lisans Alan Bilgisi, Mayıs 2018'de yapılacak, sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak.

KPSS önlisans düzeyi Ekim 2018'de yapılacak, sonuçlar Kasım 2018'de açıklanacak.

KPSS ortaöğretim düzeyi Ekim 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Kasım 2018'de duyurulacak.

Not: 2018 KPSS başvuru ve sınav ücretleri ile ilgili detaylı bilgiye kılavuzdan ulaşabileceksiniz.

KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder. ÖABT sonuçları da bir yıl süreyle geçerlidir.

2018 Kamu Personel Seçme Sınavı A Grubu ve Öğretmenlik, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacak. Sınav, lisans düzeyinde olacak. KPSS kılavuzunda bundan böyle 2018-KPSS olarak yer alacak.

KPSS Girme Yaş Sınırı Kaçtır?

"Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."

Bu düzenleme ne demektedir?

Bu düzenleme ÖSYM tarafından yapılan memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinde atama yapmak isteyecek kamu kurumlarının üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirtmektedir. Bunun tek istisnası: Kamu kurum ve kuruluşlarının kanunlarında ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerinde özel hüküm yer alması halidir. Bu halde üst yaş sınırı tespit edilecektir.

Memur yerleştirmelerinde üst yaş sınırı nerede çıkıyor?

Memur adaylarından lisans mezunları için Mayıs´da, önlisans ve ortaöğretim (lise ve dengi) mezunları için Ekim´de KPSS sınavı yapılacaktır. Bu sınavlara girebilmek için yaş sınırı gerekmiyor. Yani 61 yaşındaki bir vatandaş dahi bu sınavlara girebilmektedir. Bu sınav sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının atama yapmak isteyecekleri boş kadrolar ÖSYM tarafından yayımlanacaktır. Bu yayımlanan kadrolarda öğrenim, askerlik ve yaş gibi çeşitli şartlar aranmaktadır. İşte yaş şartıda bu sırada ortaya çıkacaktır. Kamu kurumlarının açıkladığı kadrolarda yer alan üst yaş sınırları, sınav tarihi itibariyle aranacaktır.

Bu düzenleme nerede geçmiyor? Hangi statülerde üst yaş sınırı aranabilecek?

Devlet sadece ÖSYM kanalıyla memur ve sözleşmeli personel alımı yapmamaktadır. Devlette çok çeşitli statülerde personel alımı yapmaktadır. İşte bunlardan bir kaçı ve tek tek üst yaş sorunu...

1- Öğretmen atamalarındaki 40 yaş sınırı devam edecektir. Zira öğretmen atamalarını ÖSYM değil MEB yapmaktadır. Ayrıca MEB´in yönetmeliğinde bu konuya ilişkin olarak adaylarda 40 yaş sınırı aranacağına dair hüküm bulunmaktadır.

2- TSK ve kuvvet komutanlıkları ile Adalet Bakanlığı gibi kurumların memur alımı ÖSYM sistemi dışındadır. Bu kurumlar da KPSS sonuçlarına göre eleman almaktadır, ancak sınav ve diğer işlemleri kendileri yürütmektedir. Bu nedenle bu iki kurum, yaş sınırı koymaya devam edebilecektir.

3- Söz konusu düzenleme sadece merkezi yerleştirme dediği için, KPSS-A kapsamındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı gibi kariyer kadrolar için yaş sınırı uygulamasına devam edilecektir.

4- 657 sayılı Kanunun 4/B veya 4/C maddeleri kapsamında görevlendirme yapılması bu hükümlere tabi değildir. Yani yaş sınırı aranabilecektir. Çünkü bu statüdeki atamalar merkezi yereleştirmeye tabi değildir.

5- Geçici ve Daimi işçi alımları Türkiye İş Kurumu aracılığı ile yayımlanmamaktadır. Konuya ilişkin Tebliğ çıkarılmış olmasına rağmen, İŞKUR gerekli düzeltmeleri yapmadığı için hala bir kısım ilanlarda 30 yaş sınırı çıkmaktadır.

OBJEKTİF KRİTERLER

Memur olmak için 18 yaşın üstünde olmak yeterli. Ancak bir meslek ve sanat okulu bitirilmişse en az 15 yaş sınırı aranıyor. Bugüne kadar kurumların memur alımında yaş kriterlerini kendileri belirliyordu. Bazı kurumlar 25, bazıları 30 yaşı sınır kabul ediyordu. Alınan bu kararla kurumların elinde olan bu inisiyatif objektif kriterlere dayandırıldı.


2 yorum

1999 DMS (Devlet Memurları Sıvavı

1999 DMS sınavından 73 puan almıştım ama atamam yapılmadı orta okul mezunuyum, şuan açıktan liseye devam ediyorum 2014 kpss ye girebilirmiyim ve kpss sonuçlarının 2 yıl geçerli olduğunu biliyorum ben sakaryalıyım 1999 da deprem olmasından dolayı istanbulda sınava girmiştim, kazanılmış olan hakkımı geri alabilirmiyim, böyle bir durum söz konusumu, yardım eder ve bilgi verirseniz çok memnun olurum,, iyi günler,,

22.04.2014 - yüksel

KPSS GEÇERLİLİK

Mezun olmama 1.5(bir buçuk) dönme var.Kpss ye girdim kazanırsam,1.5 dönem sonra atanabilirmiyim?

22.10.2014 - Misafir