2017-2018 KPSS Atama Tarihleri Ne Zaman?



KPSS 1. Yerleştirme ve 2. Yerleştirme Tarihi belli oldu. Devlet Personel Başkanlığı KPSS Yerleştirme tarihlerini açıkladı. Tercihler ne zaman yapılacak işte detaylar! Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 1'inci maddesinin ikinci fıkrasında "DPB'ce, ÖSYM'nin de görüşü alınmak suretiyle her yılın Ocak ayında bir yerleştirme takvimi belirlenir ve ilan edilir." hükmüne yer verilmiş olup, ilgili hüküm gereğince belirlenen 2018 yılı KPSS merkezi yerleştirme takvimi ile ÖSYM Başkanlığınca yayımlanan 2018 KPSS, başvuru ve planlanan sonuç açıklama tarihlerine aşağıda yer verilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı KPSS yerleştirme takvimini açıkladı. Buna göre, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) birinci yerleştirmesi için 12 Mart-11 Mayıs’ta Devlet Personel Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlardan yerleştirme taleplerini toplayacak. KPSS takviminine göre bu yıl ki birinci yerleştirmeler için 26 Haziran-5 Temmuz, ikinci yerleştirmeler için de 11-20 Aralık’ta tercihler alınacak. Lisans mezunlarının gireceği KPSS ise 22 Temmuz’da yapılacak. Sınava girmek isteyen adaylar 10-21 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM’nin sitesinden başvuruda bulunabilecek.

2018 YILI KPSS MERKEZİ YERLEŞTİRME VE SINAV TAKVİMİNE İLİŞKİN DUYURU

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 1'inci maddesinin ikinci fıkrasında "DPB'ce, ÖSYM'nin de görüşü alınmak suretiyle her yılın Ocak ayında bir yerleştirme takvimi belirlenir ve ilan edilir." hükmüne yer verilmiş olup, ilgili hüküm gereğince belirlenen 2018 yılı KPSS merkezi yerleştirme takvimi ile ÖSYM Başkanlığınca yayımlanan 2018 KPSS, başvuru ve planlanan sonuç açıklama tarihlerine aşağıda yer verilmiştir.

KAÇ ATAMA YAPILACAK?

Kamu kurumlarında ki doluluk oranları giderek yükseldiği için artık merkezi yerleştirme memur atamalarında eskiye göre daha az memur ataması yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı bu yılda çok fazla atama beklenmiyor geçtiğimiz sene ortalama 2 bin 700 civarı memur ataması yapılmış bu sene de büyük ihtimal 2 - 3 bin arasında bir atama yapılabilir. Tabi bu rakamlar tamamen tahmini rakamlardır.

KPSS 2018 BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Temmuz ayında yapılacak olan KPSS 2018 sınavı için başvurular 10 - 21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Ortaöğretim

Ortaöğretim adaylarının KPSS sınavı 7 Ekim 2018 tarihinde düzenlenecektir. Adayların sınava 3 Temmuz ile 19 Temmuz 2018 tarihlerinde başvurularını tamamlaması gerekmektedir.

Ön Lisans

Önlisans adaylarının KPSS sınavları 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilecektir. KPSS önlisans'a girmek isteyen adayların 28 Ağustos - 12 Eylül 2018 tarihlerinde müracaatlarını tamamlaması gerekmektedir.

Lisans

Lisans adayları için KPSS sınavı ise 22 Temmuz 2018 tarihinde yapılacaktır. Adayların bu sınava 10 Mayıs - 21 Mayıs 2018 tarihlerinde müracaatlarını tamamlaması gerekmektedir.

KPSS ALAN BİLGİSİ SINAVI

KPSS alan bilgisinin 1. oturum sınavı 28 Temmuz ve ikinci oturum sınavı ise 29 Temmuz'da yapılacak olup adayların bu sınava girebilmek için 10 Mayıs - 21 Mayıs tarihlerinde başvurularını yapması gerekmektedir.

KPSS ÖABT

Öğretmen adaylarının girdiği KPSS ÖABT sınavı bu sene 5 Ağustos 2018 tarihinde yapılacak ve adayların sınava girebilmek için 10 Mayıs - 21 Mayıs 2017 tarihlerinde müracaatlarını tamamlaması gerekmektedir.

KPSS NEDİR?

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın genel adıdır. Bu sınavlar adayın mezun olduğu bölüm ve sınav sonrası atanacağı kadrolara göre temelde üçe ayrılır:

KPSS B

KPSS A

KPSS ÖĞRETMENLİK

Aşağıdaki tabloda bu sınavlar arasındaki temel farklar gösterilmiştir, detaylı bilgi için yazının devamında ayrıca açıklamalar bulunmaktadır.

SINAV TİPİ KİMLER GİRER ATAMA KADROLAR HANGİ YILLAR PUAN TÜRÜ

KPSS B Tüm lisans mezunları Puana göre merkezi sistem ataması A kadro harici memurluklar Çift yıllar; 2016,2018..

KPSS-3

KPSS A İİBF, SBF, Hukuk, Mühendislik ve diğer Kurumunların ilan ile açtıkları yarışma sınavlarına başvurarak A kadro kariyer meslekleri; Müfettiş, denetçi, uzman, kontrolör, vs.. Her yıl KPSS-4 KPSS-120 arası kuruma göre
Öğretmenlik Eğitim ve Fen Edebiyat Fak. mezunları Boş kadro adedi ve adayların sıralamalarına göre Öğretmen Her yıl

KPSS-10 KPSS-121

KPSS-B

KPSS-A kadrolar dışındaki mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar

KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

Bu kadrolara atanmak için ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye çift yıllarda (2014,2016,..)girerek uygun puan alınır, kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan uygun olanları tercih edilir. ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri ve atamalar yapılır. ÖSYM’nin B Grubu Kadrolar için yapacağı yerleştirmelerde ayrıca bir giriş sınavı veya sözlü sınav yapılmamaktadır. Atama için aranan genel şartlar şu şekildedir:

KPSS 3 puan türünde yeterli puanı almış olmak.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun belirtilen genel şartları taşımak.
Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren fakülte veya yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak.
Erkeklerde askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak.

Görevini yapmasına engel olabilecek daimi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenen belge ve bilgileri vermiş bulunmak.
KPSS-B için gereken P3 puan türü sadece çift yıllarda yapılan KPSS sınavında alınmaktadır.

Alınan puanla genelde 4 tane atama dönemi görülebilmektedir.

Şöyle ki:

2016 yılında KPSS ye girip GK-GY testlerini yaparak P3 puanınızı aldınız diyelim, Bu puanla şu tarihlerdeki atama dönemlerinde memur olma şansınız vardır:

Kasım 2016
Haziran 2017
Kasım 2017
Haziran 2018

KPSS-B grubu P3 puan türü için cumartesi sabah oturumuna girmek gerekmektedir. Bu oturuma Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumu denilebilir ve aşağıdaki testler bulunur:

Genel Yetenek: Türkçe ve matematik testlerinden oluşur. 30+30 toplam 60 soru yer alır.

Genel Kültür: Tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinden oluşur. Soru dağılımı sırasıyla 30+18+12 şeklindedir ve toplam 60 soru yer alır. Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunun toplam süresi 120 dakikadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu iki testin puanları ve standart sapmaları ayrı ayrı hesaplanarak P3 puanına yansır.