KPSS A Grubu Kadrolar Hakkında En Çok Merak Edilenler
Kamuya personel alımında kariyer mesleği olarak adlandırılan unvanları içerisinde barındıran A Grubu kadroların kapsamı, seçim süreci, sınav aşamaları ve diğer bilgilerini, hedefini A grubu kadroya atanma olarak belirlemiş lisans mezunlarına açıklıyoruz.
Kamu kurumlarında A ve B grubu olarak ayrılan kadrolar arasındaki farklılık KPSS'ye de yansıdığı için tek yıllarda sınav A Grubu kadrolar, çift yıllarda ise B Grubu kadrolar için yapılmaktadır. A Grubu kadrolara personel seçiminde uygulanan aşamalar ve bu kadroların kapsamını başlıklar halinde paylaşıyoruz.
A grubunda kariyer mesleği olarak adlandırılan kadrolar hangileridir?
Kariyer meslekleri kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. Bu kadrolara KPSS puanı dışında kurumların yaptığı yazılı ve sözlü sınavlara girerek seçim yapılır. Her kurum kendi bünyesinde bulunan kadrolara göre adaylardan alımlarda belirlediği KPSS puan türünden gerekli olan taban puanı geçmesi koşuluyla başvurularını alarak sınavlarını yapar ve personel seçimini ilan edilen kadro sayısını göre belirler.
2017 KPSS A Grubu Kadrolar ve Öğretmenlikte kullanılacak
Mayıs ve Temmuz 2017 tarihlerinde yapılacak olan KPSS, lisans alanında A grubu kadroları veya öğretmenliği düşünen adaylar için yapılacaktır. Önlisans ve ortaöğretim adayları 2017 KPSS gibi tek yıllarda yapılan KPSS'lere girmeyeceklerdir. Bu adaylar B kadrolara başvurabildikleri için sınavın çift yıllarda olanlarına girmelidir.
A Grubu Kadrolarında Kullanılan Puanlar
Her kurumun A Grubu kadrolara personel seçiminde istediği farklı puan türleri vardır. Örneğin Hazine Müsteşarlığı uzman yardımcısı kadrolarında İktisat bölümü mezunları için P22 puan türünden başvuru alırken, Maliye bölümü mezunları içinse P24 puan türünü istemektedir. Devlet Personel Başkanlığı ise yine uzman yardımcısı kadroları için P47 puan türünden alım yapmaktadır. Tüm A Grubu alımlarında kullanılan puan türlerini ise bir başka haberimizde sizlerle detaylı olarak paylaşacağız.
A Grubu Kadrolarında Başvuru Şartları Nasıl Belirleniyor?
Başvuru şartları her kurumun çalışma yapısına göre belirlediği bir durumdur. Kurumun kendi yönetmeliğiyle personel alımlarında istenilecek olan koşullar ortaya çıkar.
3 yıl sonunda alanlarında Uzman unvanına sahip olma şansları vardır
A grubu kadrolarda göreve başlayan adaylar 3 yışın sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olurlarsa Uzman Yardımcısı Uzman, Müfettiş Yardımcısı ise Müfettiş olarak görevine devam eder. Yeterlilik süreci denilen bu aşamada her personel çalıştığı kurumun işleyişine ve görevinin getirmiş olduğu yeterliliklere sahip olduğu taktirde 3 yılın sonunda kariyer anlamında ilk adımını atarak alanında yetkin bir personel olma şansını yakalar.
Maaş Durumları
KPSS puan türünde belirlenen kontenjana girerek yapılan sınavlardan başarıyla çıkanlar ortalama 3200 TL civarında bir maaşla işe başlarlar. 3 yılın sonunda kadrosunda uzmanlığa ulaşanların maaşlarında önemli bir artış yaşanır.
Yükselmeleri B Grubu kadrolara göre daha hızlı ve kolaydır <:/strong>
Kariyer mesleği olarak çalıştıkları için A Grubu kadrolarda görev yapan personellerin üst kadrolara atanmaları kolay olur. Devletin üst kadrosunda yer alan daire başkanlıkları, genel müdür yardımcılıkları , müsteşarlık gibi görevler için kariyer mesleklerinden gelmiş olmak önemli bir avantaj getirmektedir.
KPSS Tercih Kılavuzu
- 18 yaşından küçükler KPSS tercihi yapabilir mi?
- 2016 KPSS Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim Branş Sıralamaları Güncellendi
- 2016 KPSS'den Sonra Öğrenim Düzeyi Yükselenler Nasıl Tercih Yapmalı?
- 2017 1 KPSS tercihleri ne zaman sona erecek?
- 2017 KPSS Kasım ataması için kadrolar açıklandı mı?
- 2017 KPSS Lisans Memur Atamaları Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 KPSS Öğretmenlik Tercih Kılavuzu İndir!
- 2017 KPSS puanıyla, alt öğrenime ait kadroları tercih edebilir miyim?
- 2017 KPSS Tercih Girişi Nasıl Yapılır?
- 2017 KPSS Tercih Ücreti Nereye Hangi Bankaya Yatırılıyor?
- 2017 KPSS Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmem Gerekiyor?
- 2017 KPSS Tercihleri Nasıl Yapılacak ÖSYM
- 2017 KPSS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017 KPSS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
- 2017 KPSS Yerleştirme Tercih Ücreti Alınacak mı?
- 2017 KPSS Yerleştirmelerinde Kaç Kadro Olacak?
- 2017 KPSS'de Tercih Süresi Bugün Başlıyor mu?
- 2017-2018 KPSS Atama Tarihleri Ne Zaman?
- 2017/1 kılavuzundaki kurumların durumu
- 2017/1 KPSS Atamaları Tercih Robotu Tıkla-İndir!
- 2017/1 KPSS tercih işlemlerine kimler başvuramaz?
- 2017/1 KPSS tercih kadroları açıklandı mı?
- 2017/1 KPSS Tercih Kılavuzu Açıklandı mı?
- 2017/1 KPSS Tercih Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2017/1 KPSS Tercih Robotu Güncellendi mi?
- 2017/1 KPSS'de Boş Kalan Kadrolar Tıklayın!
- 2017/2 KPSS tercih ücreti ne kadar hangi bankaya yatıyor?
- 2017/2 KPSS Yerleştirme Tercih Robotu TIKLA-İNDİR!
- 2017/2 KPSS'de Puanlar Kaça Düştü?
- 2018 KPSS Memurluk Tercihleri Nasıl Yapılır?