ÖSYM- KPSS Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?



Tercih sıralamasında önemli kriter nedir?

- En önemli kriter en çok gitmek istediğiniz kontenjanları daha üstlere almanızdır. İstemediğiniz ve de tayin durumu olmayan bir yere yerleşmeniz daha sonra görev yerinizi değiştirmek için sıkıntı çekmenize ve hatta istifa etmenize yol açabilir.

Memur olanlar aynı kurumda başka bir şehri veya unvanı tercih edebilir mi?

- Evet. Ancak bu kişilerin bu kadrolara atanmaları için kurumlarının muvafakati gerekmektedir. Çalıştığı kurumdan muvafakat alamayacak olanlar naklen geçemeyecektir. Bu durumda, mezun olduğu bölümle uyumlu kadroya atanmış olanlara dava açmalarını öneriyoruz.

Hangi şehirler yüksek puanla kapatıyor?

- Ankara her yerleştirmede en yüksek puanla alım olan şehirdir. Bunu İzmir, İstanbul, Antalya, Konya, Mersin, Kocaeli, Adapazarı, Bolu, Manisa, Denizli, Aydın, Kırıkkale gibi büyük şehirler, büyük şehirlere yakın olan şehirler veya denize kıyısı olan şehirler takip etmektedir

Puanı düşük olan nereleri tercih etmeli?

- Bu adaylar tercih edebilecekleri yerleri belirledikten sonra “yüksek puanım olsaydı nereleri seçerdim” sorusuna cevap niteliğindeki şehirleri çıkardıktan sonra geriye kalan ve pek fazla istenmeyen şehirleri tercih etmelidirler. Ayrıca önceki yazılarımızda belirttiğimiz tayin durumu olmayan (belediye, üniversite gibi) kurumlara da talep az olacağı için bu kurumların da düşük puanla kapatma ihtimali bulunmaktadır.

Yüksek puanlı adaylar 2017/2 alımında tercih yapmalı mı?

- 2017 Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2017 için çok düşük sayıda kadro verilmesi ve önceki seneden %50 oranında kadro devrinin kaldırılması gündemdedir. Ancak, 2017 yılında atama yapılacak memur sayılarının 2016 yılında verilen sayılarla eşit olduğunu ve istifa, emeklilik vb. nedenlerle ayrılanlar açısından aynı yöntem kullanıldığını hatırlatmak durumundayız.

Bir kontenjanı üst sıraya almak diğer adaylar açısından öncelik sağlar mı?

- Hayır. KPSS yerleştirme sistemi puan esaslı yerleştirme yaptığı için sizin daha düşük bir puanınız varken bir kontenjanı 1. sıraya yazmanız durumunda, daha yüksek puanlı bir aday aynı kontenjanı 30. sıraya yazdı diye o adaya göre avantajlı olmazsınız.

Tercih sonuçları ne zaman açıklanır?

- Son yerleştirmede sonuçlar 2 gün içinde açıklanmıştı. Bu yerleştirme sonuçlarının da en geç Kasım günü açıklanmış olmasını bekliyoruz.

Kurumlarda çalışanlar KPSS ile bir yere yerleşirse nasıl geçiş yapacaklar?

- Memur olarak çalışanlar yine bir memur kadrosuna yerleşirse muvafakat(kurum izni) ile geçebilir. Bunun haricindeki diğer tüm olasılıklarda ise istifa edilerek yerleşilen kuruma geçilir. Örneğin memur olarak çalışan kişi, kılavuzdaki sözleşmeli pozisyonlara yerleşemeye hak kazanırsa istifa ederek geçecektir.

Bir kuruma yerleşirsem başka alımlarda tercih yapabilir miyim?

- Bu alımda yerleşen adaylar Haziran’da yapılacak 2017/1 merkezi yerleştirmesi haricindeki tüm alımlarda tercih yapabilir.

Kurum atamamı tebliğ ettikten sonra göreve başlamazsam cezası ne olur?

- Bu adayların atamaları iptal olur ve 1 yıl boyunca hiçbir kamu kurumunda kadrolu memur statüsünde çalıştırılamazlar. Ancak bu kişiler sözleşmeli personel alımlarına başvurabilirler.

HEMEN NAKİL MÜMKÜN MÜ?

Yerleşilen kurumun başka bir şehrinde göreve başlanabilir mi?

- Hayır. Adaylar tercihleri sonucunda ilgili kurumun yerleştikleri şehrinde göreve başlatılırlar. Görev yeri değişikliği göreve başladıktan sonra olabilir.

Yerleştikten sonra eş, sağlık veya eğitim nedeniyle şehir değiştirilebilir mi?

- Eş ve sağlık durumundan nakil, yer değiştirmelerde gözetilmesi gereken en önemli kriterdir. Kimi kurumlarda bu özürlerden dolayı nakil isteme hakkı, adaylığın kaldırılmasına kimi kurumlarda da 1 yıl şartına bağlanmıştır. Yine kimi kurumlarda eş durumundan nakil için eşin memur olması şartı aranmaktadır. Eğitim durumundan nakil ise her kurumda yoktur. Bu nedenle memur olarak atanacak kişilerin hemen nakil olabilirim gibi bir şey düşünmemeleri gerekmektedir.